ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφαίος Γερμανός νομπελίστας: Η Ελλάδα χάνει τα καλά μυαλά της λόγω της κρίσης

κορυφαίος-γερμανός-νομπελίστας-η-ελλ-485614

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα, ιδίως στον τομέα της επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας, ώστε να βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση.

Αυτό υποστηρίζει ο Γερμανός ιολόγος Χάραλντ τσουρ Χάουζεν, κάτοχος του Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας 2008, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επισημαίνει ότι, παρά την κρίση, το επίπεδο της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, τονίζει ότι η συνεχιζόμενη «διαρροή εγκεφάλων» από τη χώρα πρέπει να αναστραφεί, ενώ αναγνωρίζει ότι η παρατεταμένη λιτότητα μπορεί να επιβαρύνει την υγεία των ανθρώπων, ιδίως την ψυχική.

Ο 79χρονος τσουρ Χάουζεν υπήρξε επί πολλά χρόνια καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και διευθυντής του γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο. Έγινε διεθνώς γνωστός για την ανακάλυψη ότι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη του σχετικού εμβολίου, ενώ του χάρισε και το Νόμπελ.

Το 2012, ηγήθηκε ομάδας 22 κορυφαίων επιστημόνων (σχεδόν όλοι νομπελίστες), οι οποίοι, με βαρυσήμαντη επιστολή-έκκληση, που δημοσίευσαν στο κορυφαίο παγκοσμίως επιστημονικό περιοδικό «Science» και την οποία είχαν κοινοποιήσει στους τότε προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητούσαν να υποστηριχθεί η Ελλάδα εν μέσω της κρίσης και ιδίως ο τομέας της επιστήμης και της έρευνας, ως κατ’ εξοχήν «μοχλός» για την ανάκαμψη της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου