ΕΛΛΑΔΑ

Προβληματίζει η υψηλή αποχή

προβληματίζει-η-υψηλή-αποχή-485139

Σε πρωτοφανή επίπεδα για τη χώρα έφτασε η αποχή κατά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή, με σχεδόν το 45% των ψηφοφόρων να «προσπερνούν» την κάλπη στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Πρωταθλήτρια της αποχής η περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, όπου έφτασε στο 55,2%, ενώ ακόμη και το χαμηλότερο ποσοστό που σημειώθηκε, στην Κρήτη, ανήλθε σε 33%.

Στην ίδια την Αττική, την περιφέρεια με το μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων (οι οποίοι μάλιστα, κατά κανόνα, δεν χρειάζεται να μετακινηθούν για να ψηφίσουν) η αποχή έφτασε στο δυσθεώρητο, για τα ελληνικά δεδομένα, 45,1%.

Στα υψηλά επίπεδα αποχής αναφέρθηκαν ως πρόβλημα και οι πολιτικοί ηγέτες μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, με πρώτο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να κάνει λόγο για «δύσπιστους συμπολίτες μας», η αποχή των οποίων από τις κάλπες πρέπει «να προβληματίσει όλους μας».

Για αποχή με έντονο πολιτικό περιεχόμενο, που αποτελεί μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και δεν είναι απότοκος αδιαφορίας, έκανε λόγο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος της Νέας Δημοκρατίας.

Νικητή των εκλογών χαρακτήρισε την αποχή ο Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας πως τα μεγάλα ποσοστά «μαρτυρούν την αποσύνθεση και την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος».

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης

Στην απόρριψη από τον πρωθυπουργό του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών αναφέρονται διεθνή μέσα ενημέρωσης στις πρώτες αναφορές από την Ελλάδα αμέσως μόλις διαφάνηκε η τάση των αποτελεσμάτων.

Το BBC επισήμαινε το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ σε οκτώ περιφέρειες (με τα μέχρι τότε στοιχεία), μεταξύ τους και στην Αττική, ενώ αναφέρεται και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Το Associated Press αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός απέσυρε την απειλή των πρόωρων εκλογών και σημειώνει την αναφορά του ότι οι Έλληνες έδειξαν ότι θέλουν να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του το Reuters αναφέρεται στην ικανοποίηση του πρωθυπουργού από το αποτέλεσμα όπως την έδειξε στις δηλώσεις του και ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Στη μετατροπή των εκλογών σε δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική αναφέρεται το ρεπορτάζ του Guardian και τονίζει ότι, παρά το ότι η κυβέρνηση το αρνείται, υπάρχει η πιθανότητα νέων μέτρων λιτότητας μετεκλογικά. Αυτό εξηγεί την μετατροπή των εκλογών σε ψήφο εμπιστοσύνης, υπογραμμίζει η Ελένα Σμιθ.

Τέλος, οι New York Times σε ανταπόκριση από την Αθήνα καταγράφουν την οργή των πολιτών για την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου