ΕΛΛΑΔΑ

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα απορριφθούν στη Μεσόγειο υλικά από τα χημικά της Συρίας

διαβεβαιώσεις-ότι-δεν-θα-απορριφθούν-484535

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Greenpeace, η Oceanica και η WWF, έλαβαν τη διαβεβαίωση του γενικού διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ότι τίποτα δεν πρόκειται να απορριφθεί στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία της εξουδετέρωσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Ο γενικός διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας Νίκος Χαραλαμπίδης επιβεβαίωσε ότι ελήφθη σχετική διαβεβαίωση από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επιπλέον, ο διευθυντής του OPCW ενημέρωσε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι επελέγη η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω γιατί δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα να πραγματοποιηθεί στην ξηρά.

Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το προϊόν της υδρόλυσης και να ολοκληρωθεί η καταστροφή του στη Γερμανία.

Ο κ. Βενιζέλος συζήτησε και στο Μοντρέ (όπου λαμβάνει χώρα η διεθνής διάσκεψη για τη Συρία) με την Ιταλίδα ομόλογό του Έμμα Μπονίνο, με την οποία συμφωνήθηκε η αποστολή επιστολής προς τον διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευ.Βενιζέλος ζήτησε και από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να ενεργήσει στο όνομα του Συμβουλίου, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, από πλευράς ΟΗΕ και OPCW, για την ασφάλεια και προστασία του μεσογειακού περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία μεταφοράς και καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.

Η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων θα πραγματοποιηθεί επί του πλοίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «MV Cape Ray» σε διεθνή χωρικά ύδατα στη Μεσόγειο. Στο «MV Cape Ray» θα μεταφορτωθούν οι χημικοί παράγοντες από το ολλανδικό πλοίο που παρέλαβε το πρώτο φορτίο στις αρχές Ιανουαρίου στο λιμάνι της Λαττάκειας.

Η μεταφόρτωση θα λάβει χώρα στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ιταλίας, το Τζόια Τάουρο, στην Καλαβρία.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου