ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ντι Μάιο στην Αθήνα: Καθορισμός της ΑΟΖ στο Ιόνιο, τουρισμός

ο-ντι-μάιο-στην-αθήνα-καθορισμός-της-αο-48335

Τον ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο συναντά το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με κρίσιμα θέματα όπως η ΑΟΖ, ο τουρισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης στο τραπέζι της συζήτησης.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την επικείμενη επίσκεψη αναφέρεται: «Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί, αύριο, Τρίτη 9 Ιουνίου και ώρα 12:00, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί ώρα 13:20.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας του κορωνοϊού, συναντώντας τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας στο Βερολίνο.

Τα θέματα συζήτησης ανάμεσα στους Νίκο Δένδια και Λουίτζι Ντι Μάιο

Αθήνα και Ρώμη έχουν δύο ανοιχτά ζητήματα τα οποία θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν κατά τη διάρκεια των αυριανών συζητήσεων. Πρόκειται για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και για το ζήτημα που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τους Ιταλούς που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα για το καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα θέσει στον Ιταλό ομόλογό του το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς είναι ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το ζήτημα καθιστώντας το ευρωτουρκική και όχι ελληνοτουρκική διαφορά.

Πρόθεση να κλείσει το ζήτημα της ΑΟΖ

Αναφορικά με τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών βρίσκονται ουσιαστικά στο τελικό τους στάδιο καθώς το προηγούμενο διάστημα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες είχαν εντείνει τις σχετικές συζητήσεις για ένα θέμα που παραμένει ανοικτό από το 1977.

Μετά και τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική διπλωματία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να «κλείσει» η διαπραγμάτευση με την Ιταλία για την ΑΟΖ και ακολούθως να προχωρήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και την Αλβανία, οι οποίες θεωρούνται πιο δύσκολες. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές είναι το αίτημα της ιταλικής πλευράς να ψαρεύουν οι Ιταλοί ψαράδες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Το ζήτημα της επίσκεψης Ιταλών στην κουβέντα Νίκου Δένδια -Ντι Μάιο

Παράλληλα, Νίκος Δένδιας και Ντι Μάιο θα συζητήσουν το ζήτημα που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα με τον αρχικό αποκλεισμό Ιταλών επισκεπτών ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση της Ρώμης, καθώς η Ιταλία δεν ανήκε στις 29 χώρες που θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα. Εν συνεχεία, πάντως, οι διευκρινήσεις του υπουργείου Τουρισμού και το άνοιγμα από τις 15 Ιουνίου συγκεκριμένων ιταλικών αεροδρομίων προς την Ελλάδα φαίνεται ότι έλυσαν το ζήτημα.

Σχετική αναφορά για τις διαπραγματεύσεις με την Ιταλία έκανε ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στο «Εθνος» σημειώνοντας ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με όλες τις γείτονες χώρες. «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο κατεξοχήν νομικό κείμενο αναφοράς, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» σημείωνε ο Έλληνα ΥΠΕΞ.

Λιβύη και Ταμείο Ανάκαμψης στην ατζέντα των δύο ΥΠΕΞ

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τόσο για τις εξελίξεις στη Λιβύη όσο και για την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ στην ατζέντα θα βρεθούν και οι τελευταίες εξελίξεις με τον EastMed, μετά την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ από το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.

«Με τον Λουίτζι ντι Μάιο συζητάμε ούτως ή άλλως ανοιχτά. Είναι δεδομένο ότι θα μιλήσουμε και για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στην Ιταλία. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και η κάθε πλευρά ακούει την άλλη με σεβασμό και κατανόηση.

Στις 9 του μηνός θα έχουμε μια ατζέντα συνομιλιών με πολλά θέματα, όπως η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, όπως και η πορεία του Μεταναστευτικού.

Προσβλέπω σε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με τον Ιταλό φίλο μου», σημείωσε στη Νίκος Δένδιας αναφορικά με την πλήρη ατζέντα της αυριανής συνάντησης.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου