ΕΛΛΑΔΑ

Βενιζέλος: «Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – δεν αποχωρώ από την πολιτική»

βενιζέλος-αποχωρώ-από-τη-θέση-του-προ-483006

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος επανάλαβε ότι το κόμμα του δεν θα διευκολύνει την κυβέρνηση να διαφύγει της ευθύνης της, ενώ υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα, τις ψευδαισθήσεις και την παραπλάνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ακόμα ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι πρωτίστως οικονομικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό, υπογραμμίζοντας τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

«Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση κατέφυγε στα πεδία της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης, στα οποία η χώρα έχει τη μικρότερη επιρροή. Βρίσκετε σε αυτό καμία λογική;» αναρωτήθηκε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έλλειψη συζήτησης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την κρίση στην ΠΓΔΜ και την ένταση που καλλιεργείται από τα Τίρανα.

Άσκησε παράλληλα κριτική στον υπουργό Άμυνας, τον οποίο κατηγόρησε για φεστιβάλ ανευθυνότητας και επιπολαιότητας σε σχέση με την μεταφορά βάσης στην Κάρπαθο ή την πρότασή του για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την υποβάθμιση σε επίπεδο θεσμών, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής: «Έχει μετατραπεί σε φέουδο και γήπεδο εσωκομματικής αντιπαράθεσης».

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία. Εμφανώς συγκινημένος δήλωσε: «Φίλες, φίλοι, αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Όχι από την ευθύνη μου. Όχι από τον αγώνα για τη χώρα. Οχι από τη σχέση με τους πολίτες. Όχι από τη σχέση με την Ιστορία.

» Η υπεράσπιση έργου και θέσεων είναι εθνικό καθήκον αλήθειας. Υπερβαίνει οποιοδήποτε κομματικό καθήκον, που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο».

Οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκροτούσαν για αρκετά λεπτά, μέχρι να αποχωρήσει από τον χώρο του συνεδρίου. Εμφανώς συγκινημένα ήταν πολλά κομματικά στελέχη και συνεργάτες του.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι
Το απόγευμα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι υποψήφιοι πρόεδροι. Μεταξύ αυτών είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Θανάσης Χειμωνάς, ενώ “κλειδί” για τις εξελίξεις θεωρείται η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δέχεται πιέσεις να είναι υποψήφιος αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Αιχμές
Στον χθεσινό χαιρετισμό του ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά των στελεχών που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι διαμορφώθηκαν πολιτικά και κοινωνικά στις τάξεις του κόμματος.

Προανήγγειλε, δε, ότι θα μιλήσει για τους λόγους που τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε: «Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι με την αποχώρησή μου θα βρουν το πεδίο ελεύθερο για την άλωση και την αλλοίωση του μικρού ΠΑΣΟΚ. Θα με βρουν αποφασιστικά απέναντί τους, με όλο μου το βάρος, απαλλαγμένο από βάρη που δεν μου επιτρέπουν να λέω ορισμένα πράγματα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου