ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Η εκτίμηση του Meteo για την εξάπλωσης της πυρκαγιάς

φωτιά-στην-εύβοια-η-εκτίμηση-του-meteo-για-τ-482572

Η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) παρουσιάζει μία πιλοτική εκτίμηση για την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στη βόρεια Εύβοια.

Η εκτίμηση αποτελεί προϊόν αξιολόγησης των διαθέσιμων δορυφορικών παρατηρήσεων και των επιχειρησιακών δεδομένων πρόγνωσης καιρού του ΕΑΑ – meteo.gr, ενώ εντάσσεται στα πλαίσια της άτυπης συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας και την Ειδική Δύναμη Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας.

Δορυφορικές εικόνες απο τον δορυφόρο Aqua MODIS της NASA το απόγευμα του Σαββάτου 07/08 αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που εκτυλίσσεται στη χώρα μας, λόγω των πολλαπλών μεγάλων δασικών πυρκαγιών κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Οι δορυφορικές λήψεις δείχνουν τις μεγάλες εκτάσεις των πύρηνων μετώπων, καθώς και εκτεταμένες ζώνες καπνού να εκτείνονται προς τα νότια, ως αποτέλεσμα της στροφής των ανέμων σε βόρειους τις τελευταίες ώρες σε μεγάλο βάθος της τροπόσφαιρας (Εικόνα 1).

Ενδεικτικό στοιχείο της έντασης των δασικών πυρκαγιών και σήμερα, αποτελεί το γεγονός πως παροδικά παρατηρείται δημιουργία πυροσωρειτών (pyrocumulus) πάνω από το πλούμιο του καπνού.

Εικόνα 1: Δορυφορική εικόνα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα απο τον δορυφόρο Aqua MODIS της NASA το απόγευμα του Σαββάτου 07/08

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου