ΕΛΛΑΔΑ

Νέο σίριαλ για το Βατοπέδιο

νέο-σίριαλ-για-το-βατοπέδιο-480494

Θέμα ακύρωσης της διαδικασίας της ψηφοφορίας που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου εγείρει η ΝΔ, χωρίς να προσδιορίζει, τι θα πράξει στη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Νίκο Δένδια, και Ελίζα Βόζεμπεργκ, τονίστηκε ότι παραπλανήθηκαν οι βουλευτές της Αριστεράς και ψήφισαν άλλο άρθρο για άλλο αποδιδόμενο αδίκημα.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 390 του Π.Κ. που εγράφη στο ψηφοδέλτιο με την επισήμανση «απιστία περί την υπηρεσία», αφορά την απλή απιστία από οποιανδήποτε διαχειριστή αλλότριας περιουσίας.

Εκείνο το οποίο έπρεπε να αναγραφεί ήταν το άρθρο 256 του Π.Κ. που αναφέρεται στην απιστία περί την υπηρεσία, το οποίο δήλωσε ότι ψηφίζουν τα δύο κόμματα της Αριστεράς διά των εισηγητών τους Θεόδωρου Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) και Αντώνη Σκυλλάκου (ΚΚΕ), που επισήμαναν πριν την ψηφοφορία, ότι διαφωνούν με το άρθρο που έχει αναγραφεί, αλλά για να μην απόσχουν και για να μη καταστήσουν άκυρα τα ψηφοδέλτια, θα ψηφίσουν με τη διευκρίνιση αυτή.

Ο κ. Τζαβάρας που πρώτος έθεσε το θέμα χθες δεν μίλησε για κάποια σκοπιμότητα, αλλά για προχειρότητα και παραδρομή, την δε κίνηση που εγείρει η ΝΔ είναι κίνηση «για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», θεωρώντας ότι παραπλανήθηκαν οι βουλευτές της Αριστεράς κι ότι, όπως αποδείχθηκε από το οριακό αποτέλεσμα για τους τρεις πρώην υπουργούς, αν δεν υπήρχαν οι ψήφοι της Αριστεράς δεν θα είχαν παραπεμφθεί.

Το θέμα τροφοδοτήθηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Θόδωρου Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) που σαφώς αποστασιοποιείται από το αποτέλεσμα.

Σημείωσε ότι η πλημμέλεια αυτή παράγει συνέπειες, λόγω και του οριακού αριθμού των ψήφων που έλαβαν οι καταγγελλόμενες πράξεις για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, δήλωσε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ταυτίζεται με το αντιφατικό περιεχόμενο αυτής της απόφασης που ελήφθη κι ότι τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί η στάση του κόμματος»

Σε ερώτηση, αν θα πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης απάντησε ότι υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ότι υπεκλάπη ουσιαστικά η ψήφος της Αριστεράς ότι κατά τη γνώμη της ΝΔ η παραπομπή έχει απορριφθεί και δεν μπορεί να υπάρξει νέα ψηφοφορία για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Κατά την ΝΔ, υπάρχει απόρριψη της παραπομπής, ενώ στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ο κ. Τζαβάρας απάντησε ότι «ο πρόεδρος της Βουλής έχει στη διάθεσή του τα μέσα για να επανορθώσει, ειδάλλως θα απαντήσει το Δικαστικό Συμβούλιο».

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής

«Ακροβασίες και αυθαίρετες ερμηνείες» αποδίδει στη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος της προκαταρκτικής επιτροπής για το Βατοπέδιο Δημήτρης Τσιρώνης με δήλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «για την κατασκευή άλλοθι για την τέταρτη κατά σειρά αποχώρησή της και για να παρεμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη».

Ο κ. Τσιρώνης συμπλήρωσε ότι το πόρισμα της προκαταρτικής επιτροπής Βατοπεδίου με βάση το οποίο έγινε η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο των πρώην υπουργών της ΝΔ, αναφέρεται ρητά στο άρθρο 390 του Π.Κ. που αποτελεί τη γενική διάταξη περί απιστίας.

Η απάντηση από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Στην καταγγελία των βουλευτών της ΝΔ περί ακυρότητας της διαδικασίας αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι «παραπλανήθηκαν οι βουλευτές της Αριστεράς», λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι είχαν γνώση του προβλήματος που υπήρχε με τη διατύπωση του αδικήματος στο ψηφοδέλτιο.

Αυτό, πρόσθεσε, οδήγησε τόσο τον ίδιο, όσο και τον συνάδελφό του του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο, να δηλώσουν και να καταγραφεί στα πρακτικά πριν την ψηφοφορία, ότι δεν συμφωνούν με τη διατύπωση, αλλά θα ψηφίσουν για να μην καταστήσουν άκυρα τα ψηφοδέλτιά τους.

Σημείωσε δε ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά του ΠΑΣΟΚ, που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, ενώ χαρακτήρισε ως «μάλλον πιθανό» το ενδεχόμενο να ακυρώσει ευθύς εξ αρχής εξ αυτού του λόγου την παραπομπή.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Προκαταρκτικής Δημήτρης Τσιρώνης που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «νομικίστικα τεχνάσματα» της ΝΔ, επιμένοντας ότι το κατηγορητήριο είναι απολύτως σωστά διατυπωμένο, με τη συμπερίληψη και των δύο άρθρων για την απιστία και την απιστία περί την υπηρεσία.

Τι λέει ο πρόεδρος της Βουλής

Ο Φ. Πετσάλνικος, που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αναφορικά με την καταγγελία των βουλευτών της ΝΔ περί ακύρου αποτελέσματος και μη παραπομπής, τόνισε ότι ως πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να ομιλήσει επί της ουσίας.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η Βουλή είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει επί του κατηγορητηρίου, όπως έχει διατυπωθεί στο πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής και όπως αυτούσια μεταφέρεται στο ψηφοδέλτιο.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, αν το γεγονός ότι προχωρά στην κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου συνιστά απάντηση στις αιτιάσεις της ΝΔ, απάντησε ότι ο ίδιος είναι υποχρεωμένος εκ του Συντάγματος να προχωρήσει.

Η κλήρωση θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου