ΕΛΛΑΔΑ

«Οι Γερμανοί γνώριζαν ότι η Ελλάδα βυθιζόταν και της έδιναν τανκς με δανεικά»

οι-γερμανοί-γνώριζαν-ότι-η-ελλάδα-βυθ-479688

Αίσθηση προκαλεί άρθρο της γερμανικής εφημερίδας του Μονάχου, της Suddeutsche Zeitung για τις αγορές εξοπλισμών από την Ελλάδα, αφού επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες και στη γερμανική πλευρά σχετικά με την υπόθεση των 170 Leopard 2 το 2001.

Η εφημερίδα, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, δημοσιεύει ένα αποκαλυπτικό σημείωμα του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Krauss – Maffei Wegmann, σύμφωνα με το οποίο, στις αρχές του 2001, η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να πληρώσει για τα τεθωρακισμένα κι αυτό το γνώριζε η εταιρεία.

Οι αρθρογράφοι της SZ υπενθυμίζουν τις κατηγορίες που εκτοξεύονται συνήθως σε βάρος των Ελλήνων, ότι κορόιδεψαν για να μπουν στην ευρωζώνη, ότι ζούσαν πάνω από τις δυνατοτητές τους και το συμπέρασμα ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάντια έχουν οι ίδιοι.

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά» απαντούν αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν γερμανικοί κολοσσοί που συνέβαλαν στη διαφθορά, γερμανικές τράπεζες που έδωσαν δάνεια, ενώ η γερμανική οικονομία σε ορισμένες συναλλαγές γνώριζε εκ των προτέρων ότι η Ελλάδα βυθίζονταν όλο και περισσότερο στα χρέη».

Σχετικά με τις πωλήσεις των αρμάτων σημειώνουν ότι «όταν η Krauss – Maffei Wegmann έκανε αγώνα για να εξασφαλίσει την παραγγελία, γνώριζε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να την πληρώσει. Εκείνη την εποχή το πρόβλημα ήταν η ένταξη της χώρας στο ευρώ και οι αυστηροί όροι του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως αναφέρεται σε σημείωμα της εταιρείας από το 2001. Μάλιστα η Γερμανία θα έπρεπε να εξασφαλίσει εγγυήσεις για την ασφάλιση των εξαγωγών προς την Ελλάδα από πιστωτικούς κινδύνους, πράγμα που δεν έκανε».

Η γερμανική εταιρεία, σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα φοβόταν ότι ελλείψει χρημάτων, η αγοραπωλησία θα καθυστερούσε, ή ακόμη και θα ακυρώνονταν, άρα η μόνη λύση θα ήταν να πληρώσει η Ελλάδα τα τεθωρακισμένα με την ανάληψη νέων χρεών.

«Επτά γερμανικές τράπεζες ήταν διατεθειμένες να δώσουν το απαραίτητο δάνειο. Ποια όμως το έδωσε τελικά παραμένει ανοιχτό…Το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα πλήρωσε τα τεθωρακισμένα με δανεικά σε ποσοστό πάνω από το 90%. Αυτό προκύπτει από έγγραφα του ελληνικού κοινοβουλίου. Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο σύγχρονους στρατούς στην Ευρώπη, αλλά με σχεδόν κατεστραμμένα τα δημοσιονομικά της», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο αρθρογράφοι της εφημερίδας.

Στην ίδια σελίδα η εφημερίδα φιλοξενεί ένα λεπτομερές άρθρο με τον τίτλο «Οι ενωμένοι ανακριτές της Ευρώπης» όπου οι ίδιοι αρθρογράφοι αναφέρονται αναλυτικά στη συνεργασία ανακριτικών αρχών στην Ευρώπη για τον εντοπισμό κρουσμάτων διαφθοράς εξοπλιστικών εταιρειών, όπως η Rheinmetall και Krauss – Maffei Wegmann, που έδωσαν τις λεγόμενες «ωφέλιμες πληρωμές» για να εξασφαλίσουν παραγγελίες και από την Ελλάδα.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου