ΕΛΛΑΔΑ

Για μέρες θα εισπνέουμε τοξικό νέφος από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο

για-μέρες-θα-εισπνέουμε-τοξικό-νέφος-α-479070

Γιατροί, περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων κλήθηκαν για να αναλύσουν και να μετρήσουν την τοξική ρύπανση από τη φωτιά που αναμένεται να συνεχιστεί «για μέρες» σε κέντρο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Η καύση ελαστικών και άλλων οργανικών υλικών είναι γνωστό ότι παράγει τοξικές ουσίες όπως οι διοξίνες και τα φουράνια, ωστόσο οι επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα της Αθήνας δεν μπορούν να υπολογιστούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις.

Μετρήσεις γύρω από το χώρο της πυρκαγιάς πραγματοποιεί μεταξύ άλλων ομάδα του Ευάγγελου Γερασόπουλου, διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναγνώρισε ότι η ατμόσφαιρα είναι «αρκετά επιβαρυμένη», απέφυγε όμως να προχωρήσει σε εκτιμήσεις. «Θα γίνει χαρτογράφηση των συγκεντρώσεων της ρύπανσης και με τα ειδικά φίλτρα στα εργαστήρια θα εξετάσουμε τη σύσταση των μικροσωματιδίων και τον τοξικών αερίων που εκλύονται στον αέρα» είπε.

Στο χώρο έχουν επίσης σπεύσει ερευνητές του «Δημόκριτου» και γιατροί.

Το απόγευμα της Τρίτης, χωματουργικά μηχανήματα αναμοχλεύουν τους σωρούς υλικών που σιγοκαίνε, οι οποίοι στη συνέχεια καταβρέχονται. Μάλιστα η υψηλή θερμοκρασία λιώνει τα ελαστικά των οχημάτων, τα οποία πρέπει να αντικαθίστανται.

Ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Σερεντέλος εκτιμά ότι η φωτιά θα συνεχίσει να σιγοκαίει για μέρες λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου και του είδους των υλικών.

Κατά την επίσκεψή της στην περιοχή, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δήλωσε ότι πρώτο μέλημα είναι η αντιμετώπιση της ρύπανσης. Για το λόγο αυτό κάλεσε ειδικούς επιστήμονες , ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου «για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος».

Με αφορμή τη μήνυση, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε κατεπείγουσα προκαταρκτικής εξέταση.

Την Πέμπτη, το θέμα της πυρκαγιάς θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Συγκεκριμένα, τέθηκε εκτάκτως στην ημερήσια διάταξης το θέμα της «Γενικής Ανακυκλώσεως ΑΕ» ιδιοκτήτρια εταιρία του καιόμενου ΚΔΑΥ. Εισηγητής θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Δ.Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος διαπραγματεύτηκε και πέτυχε τη Δευτέρα την απομάκρυνση των τσιγγάνων που προσπαθούσαν να πάρουν μέταλλα και άλλα υλικά από το φλεγόμενο εργοστάσιο.

Η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα διαβεβαιώνει από την πλευρά της ότι η Περιφέρεια έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό. «Έχει πληρώσει μέχρι στιγμής 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα» λέει, και εκφράζει την απορία της για τα ρεπορτάζ που θέλουν ιδιώτες οδηγούς χωματουργικών μηχανημάτων να συνδράμουν λόγω οφειλών της Περιφέρειας απέναντί τους. «Δεν έχουμε τέτοια χρέη. Όταν μας φέρνουν την απόδειξη εξοφλούνται την ίδια ημέρα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ίδια συνέστησε να περιοριστούν οι μετακινήσεις ηλικιωμένων και παιδιών στην περιοχή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου