ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Συνεχίζεται για 8η μέρα η μάχη με τις φλόγες

φωτιά-στην-εύβοια-συνεχίζεται-για-8η-μέ-478946

Συνεχίζεται για 8η μέρα η μάχη με την πύρινη λαίλαπα στην Βόρεια Εύβοιαις φλόγες. Η φωτιά ήδη έχει αφανίσει τεράστιες εκτάσεις, σπίτια, ζώα και περιουσίες, με τους κατοίκους της περιοχής να μετρούν τις πληγές τους αλλά και να επιμένουν να σώσουν ό,τι μπορέσουν.

Και η χτεσινή νύχτα ήταν δύσκολη. Κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, προσπαθώντας να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο που απείλησε τους οικισμούς Καματριάδες και Αβγαριά, με την τελευταία να εκκενώνεται τη Δευτέρα (09/08) ύστερα από μήνυμα που εστάλη μέσω του 112.

Πέρασε την αντιπυρική ζώνη η φωτιά

Το μέτωπο μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας επεκτάθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ανακόψουν την πορεία του. Η πιο μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε τη νύχτα στις Καματριάδες όπου οι πύρινες γλώσσες είναι ορατές και βρέθηκαν σε μικρή απόσταση από τον οικισμό.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καματριάδες Θ. Κουτσουμπάκης μιλώντας στην ΕΡΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος, σύμφβνα με την ertnews.gr, πως θα ελεγχθεί το μέτωπο στο χωριό και με τη συνδρομή των εναέριων δυνάμεων θα σβηστεί τελείως.

Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστια

Ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς από τη Γαλατσώνα όπου βρίσκεται δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το πύρινο μέτωπο είναι δύσκολο και κάλεσε να έρθουν άμεσα πυροσβεστικά αεροπλάνα να συνδράμουν γιατί -όπως είπε- αν ξεφύγει η φωτιά τότε θα έχουμε άσχημες εξελίξεις. Σημείωσε ότι τα ελικόπτερα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

«Πάμε στη φωτιά» ~ Οι κάτοικοι δεν εγκατέλειψαν τη μάχη…

Αποφασισμένοι να μην εκκενώσουν κανένα σπίτι, να μην εγκαταλείψουν το δάσος που ζούσε τα σπίτια τους, με ένα μπουκάλι νερό στα χέρι, χωρίς να υπακούν σε κανένα κάλεσμα μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθώντας μόνο τη συνείδησή τους και το μένος της φωτιάς που φεγγοβολούσε μέχρι ψηλά, πιο ψηλά από τις κορφές των θεόρατων δέντρων, δεκάδες, εκατοντάδες παιδιά είπαν «πάμε στη φωτιά» και προχωρούσαν προς τη φωτιά.

Τι χάθηκε

Για ολοκληρωτική καταστροφή έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Σταμούλος τονίζοντας ότι στον συγκεκριμένο δήμο έχουν καεί 1.000 σπίτια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχουν καεί 450.000 στρέμματα, από τα συνολικά 550.000 στα οποία εκτείνεται ο Δήμος.

Οι αναζωπυρώσεις θα συνεχιστούν

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κύρια μέτωπα αλλά συνεχείς αναζωπυρώσεις οι οποίες είναι αναμενόμενο ότι τις επόμενες δυο ημέρες θα εκδηλώνονται με έντονο ρυθμό. Η έκταση είναι τεράστια. Ακόμα κι όταν οριοθετηθεί η πυρκαγιά εμείς έχουμε πάλι μακρύ έργο», είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Σταθόπουλος.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι τις επόμενες 24 με 48 ώρες θα διασφαλιστεί κατά 80 με 90% ο έλεγχος του μετώπου. Μετά θα απαιτηθούν άλλες 4 με 10 μέρες για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα υπάρξει νέα αναζωπύρωση.

«Ακόμα και στα Γεράνια όταν η φωτιά σταμάτησε να απασχολεί την επικαιρότητα εμείς για άλλες 20 μέρες ήμασταν εκεί προκειμένου να μην μείνει ούτε καντηλάκι και υπάρξει αναζωπύρωση. Οπότε καταλαβαίνετε τι έχουμε μπροστά μας».

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου