ΕΛΛΑΔΑ

Στα πρόθυρα «λουκέτου» τα Κέντρα Υγείας

στα-πρόθυρα-λουκέτου-τα-κέντρα-υγεί-477895
Ανάστατοι είναι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας καθώς όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τους από τον περασμένο Γενάρη αλλά θα «χάσουν» ένα μεγάλο μέρος τους που αναμένεται να περικοπεί. Το μεγάλο πρόβλημα με τη λειτουργία εν γένει των Κέντρων Υγείας ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου έτους με τη μεταφορά των συγκεκριμένων μονάδων στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) από τα νοσοκομεία στα οποία υπάγονταν ως τότε. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπαίνει ουσιαστικά «λουκέτο» στα Κέντρα Υγείας.
Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας, οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Φραγκίστας, όπως και των περισσοτέρων Κέντρων Υγείας της χώρας, παραμένουν απλήρωτοι όσον αφορά τις εφημερίες του 2015. «Οι εφημερίες τρέχουν αλλά ούτε ο χρόνος ούτε ο τρόπος αποπληρωμής είναι ορατοί» τονίζουν και προσθέτουν: «Στο Νοσοκομείο Καρπενησίου δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι εφημερίες του 2015 και έχουν γίνει περικοπές στα εντάλματα για δεδουλευμένες εφημερίες».
Φόβος για «κλείσιμο»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής κ. Αργύρης Μαριόλης χαρακτηρίζει εξωπραγματική τη μείωση του χρηματικού κονδυλίου για το 2015 που αφορά τις εφημερίες των γιατρών στα Κέντρα Υγείας. Στην απευκταία περίπτωση που εφαρμοστεί η εν λόγω περικοπή – τονίζει σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας – «αντιλαμβάνεστε ότι ισοδυναμεί με “κλείσιμο” των Κέντρων Υγείας, δεδομένου ότι πλέον δεν θα μπορούν πρακτικά οι γιατροί να εφημερεύουν».
Συγκεκριμένα ο κ. Μαριόλης κάνει αναφορά σε έγγραφο της 6ης ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) με το οποίο προτείνεται στους διοικητές των νοσοκομείων, καθώς και στους διευθυντές των Κέντρων Υγείας, να προβούν σε εκκαθάριση των εφημεριών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με περικοπή περίπου 35%. «Οι εφημερίες των γιατρών έλαβαν χώρα κανονικά, κατά συνέπεια οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές, οι οποίες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταβληθούν στους δικαιούχους» σημειώνει.
Ο κ. Μαριόλης καλεί τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας προς τους οποίους γνωστοποιείται το έγγραφο να μην τροποποιήσουν σε καμία περίπτωση τα υφιστάμενα προγράμματα διότι αναφέρονται σε δεδουλευμένες εφημερίες. Προειδοποιεί δε«οποιονδήποτε τολμήσει να παραποιήσει αυτά τα προγράμματα ότι θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής, ήδη κατά την τελευταία διετία οι αλλεπάλληλες περικοπές στις αποδοχές των γιατρών έχουν οδηγήσει τη λειτουργία των μονάδων σε οριακό σημείο. «Ως εκ τούτου» συνεχίζει «φρονούμε ότι περαιτέρω περικοπές θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην παύση κατ’ ουσίαν της λειτουργίας τους αφού δεν θα δύνανται πλέον να παρέχουν υπηρεσίες προς τον πολίτη».
Παρέμβαση για το θέμα έχουν κάνει και οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίοι ζητούν από την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην πληρωμή όλων των γιατρών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για το σύνολο των εφημεριών που έχουν δουλέψει.
Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου