ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός χρόνου και στόχων οι υπουργοί

εκτός-χρόνου-και-στόχων-οι-υπουργοί-476914

Ενισχύεται ο συντονισμός μεταξύ υπουργείων για την εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης των κυβερνητικών βουλευτών εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού 2011 στην Βουλή.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης είχε το μεσημέρι της Τετάρτης συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τους Γενικούς Γραμματείς των υπολοίπων υπουργείων, όπου εξετάσθηκε η έγκαιρη τήρηση των δεσμεύσεων και των χρονοδιαγραμμάτων του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε, την προηγούμενη Πέμπτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί ανά υπουργείο και έγινε κατανοητό από όλους ότι απαιτείται ταχύτητα και απόλυτος συντονισμός καθώς σε αρκετές από τις κρίσιμες αλλαγές που προωθούνται είναι συναρμόδια περισσότερα υπουργεία.

Όπως προέκυψε, η ιεραρχία των υπουργείων δεν φάνηκε έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μνημονίου, αλλά ακόμη και σε επίπεδο υπουργών δεν λειτούργησαν όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει διπλός συντονισμός, σε επιχειρησιακό και σε πολιτικό επίπεδο και προς τον σκοπό αυτό οι συναντήσεις μεταξύ Γενικών Γραμματέων θα γίνουν πλέον τακτικές.

Εξάλλου ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει διαδοχικές συσκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα με τους 157 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές που θα χωρισθούν σε γκρουπ των 30 ατόμων θα ενημερωθούν στις πέντε διαδοχικές συσκέψεις για τις βασικές προβλέψεις του προϋπολογισμού 2011, για τους άξονες της οικονομικής πολιτικής, αλλά και για τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

 
Αύξηση 19,5% στα έσοδα
Σε 5 δισ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού το Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 19,5% σε ετήσια βάση. Στα έσοδα του Νοεμβρίου περιλαμβάνονται 700 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση για την περαίωση ανελέγκτων φορολογικών υποθέσεων.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατέγραψαν τον Νοέμβριο αύξηση 10,4%, ενώ στο 11μηνο αυξήθηκαν κατά 5%. Τα έσοδα από τα τελωνεία ενισχύθηκαν κατά 33% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2009. Οι επιστροφές φορών σημείωσαν τον Νοέμβριο αύξηση 40% περίπου.

Στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% και ανήλθαν σε 45,5 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος του νέου Προϋπολογισμού αναφέρεται σε αύξηση εσόδων κατά 6% στο σύνολο του 2010. Σημειώνεται πως στο 10μηνο τα έσοδα έτρεχαν με ρυθμό 3,8%.

Πλέον για να επιτευχθεί ο στόχος του Προϋπολογισμού 2011 το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, στόχος που θεωρείται ρεαλιστικός, καθώς στο τέλος του έτους παραδοσιακά οι εισπράξεις είναι αυξημένες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου