ΕΛΛΑΔΑ

Ανιχνευτής ψεύδους: Πώς λειτουργεί – Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

ανιχνευτής-ψεύδους-πώς-λειτουργεί-47347

Η Νευροψυχολόγος και Διδάκτωρ Νευρολογίας, Νιόνια Βαλλιανάτου μίλησε στο «MEGA Καλημέρα», για την λειτουργία του ανιχνευτή ψεύδους και τί προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην επίλυση εγκληματικών υποθέσεων.

Η κ. Βαλλιανάτου, αναφέρθηκε στη λειτουργία του ανιχνευτή ως μέσο απόδειξης αθωότητας ή καταδίκης.

«Παλαιότερα, όταν εννοούσαμε ανιχνευτή ψεύδους, εννοούσαμε τον παλμογράφο που είχε χρησιμοποιηθεί την δεκαετία του ’60. Εδώ μιλάμε για ανίχνευση αλήθειας/ ψεύδους με την μέθοδο των γνωστικών προκλητών δυναμικών, με έμφαση στο γνωστικό, γιατί καταγράφει στη λειτουργία του εγκεφάλου τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και ποιές περιοχές ενεργοποιεί. Χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2002, συνολικά έχει χρησιμοποιηθεί 2 φορές, σε δύο πολύ γνωστές υποθέσεις, ως μέσο βιολογικής απόδειξης. Ο Έλληνας δικαστής μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Και στις δύο υποθέσεις είχαμε θεαματικά αποτελέσματα, από επιστημονικό ενδιαφέρον, και δεν αποτελεί απαραίτητα μέσο απόδειξης αθωότητας», δήλωσε αρχικά.

Γίνεται νευροψυχολογική εκτίμηση και μετά γίνονται αρκετές ερωτήσεις, της βασικής καταγραφής αρχικά, και κατόπιν μπαίνουμε σε ερωτήσεις που αφορούν στη δικογραφία. Είναι αξιόπιστο όσο μία μαγνητική τομογραφία. Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τον παλμογράφο από τον ανιχνευτή αλήθειας/ ψεύδους, και άλλος ο ορός αλήθειας», πρόσθεσε.

Η μέθοδος έχει πιστοποιηθεί στην Βόρεια Αμερική, Αγγλία και Ιταλία και στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε το 2002 για πρώτη φορά. Στην Ελλάδα έχουν γίνει έρευνες σε συνεργασία δική μου και του κ. Νέστορος με ξένους επιστήμονες», κατέληξε λέγοντας και απαντώντας ουσιαστικά στην αμφισβήτηση από τους δικηγόρους για τη χρήση του ως δικαστικό τεκμήριο.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου