ΕΛΛΑΔΑ

Αρχισαν οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς

αρχισαν-οι-διαβουλεύσεις-της-ελληνικ-471955
Άρχισαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες οι πρώτες επαφές της ελληνικής πλευράς με τους εξουσιοδοτημένους, από τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εκπροσώπους της.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς βρίσκεται ήδη στην έδρα της επιτροπής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι σε ότι αφορά τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αυτή είναι συναρτημένη με την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων που παρουσιάζονται στις Βρυξέλλες.

«Είμαι αισιόδοξος» δηλώνει ο Πρωθυπουργός

Τον Εθνικό κήπο επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μια μικρή έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περπάτησαν στον Εθνικό Κήπο ενώ επιστρέφοντας στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, τον σταμάτησαν οι δημοσιογράφοι και τον ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι», δήλωσε χαμογελαστός ο πρωθυπουργός προτού επιστρέψει στο γραφείο του.

Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, λένε οι ίδιες πηγές, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως όλες οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο τονίζουν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς ΔΝΤ ενδέχεται να βρίσκεται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα Πολ Τόμσεν.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Τόνισαν ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Ειδικά για το χρέος, στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει μια σαφή και χρονικά καθορισμένη δέσμευση για το πώς θα διευθετηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως η ελληνική πλευρά δεν θέλει η απόφαση αυτή να μοιάζει με εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας.

Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.

Νέα επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συζήτηση εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Σύσκεψη για χρεοκοπία

Στο μεταξύ, καθώς τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικά δυσοίωνα- πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι οι εταίροι εξέτασαν για πρώτη φορά και σχέδιο Β’ που αφορά ένα ενδεχόμενο grexit και χρεοκοπία, η κυβέρνηση επιμένει ότι η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί και η συνέχεια είναι σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters η συζήτηση περί Σχεδίου Β’ και ελληνικής χρεοκοπίας «ήταν θεωρητική και δεν κατέληξε σε συμπέρασμα». Ταυτόχρονα αναφέρεται ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θεωρούν ως το λιγότερο πιθανό σενάριο να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο.

Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που ετοιμάζουν το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, εξέτασαν κατά την διάρκεια των συζητήσεων τους στην Μπρατισλάβα αργά την Πέμπτη τρία σενάρια για το τι θα συμβεί με την Ελλάδα έως το τέλος Ιουνίου.

Το λιγότερο πιθανό σενάριο, εκτίμησαν, είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα ώστε να υπάρξει αρκετό περιθώριο να αντιμετωπιστούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου και τα νομικά θέματα.
Η δεύτερο σενάριο είναι μια περαιτέρω επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, που λήγει στα τέλη του μήνα όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 1,6 δις ευρώ στο ΔΝΤ.

Το τρίτο – που συζητήθηκε επίσημα για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο στην ΕΕ- ήταν η χρεοκοπία της Ελλάδας.
Από την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε δεν υπήρξε κάποια απόφαση ή συγκεκριμένη κατάληξη.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι αμφέβαλαν ότι θα υπάρξει μία συμφωνία επί συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για να απελευθερωθεί η δόση των 7,2 δις ευρώ που εκκρεμεί από τα τέλη του 2012.

“Θα απαιτήσει σημαντική πρόοδο σε μερικές ημέρες ενώ αυτό δεν ήταν εφικτό εδώ και εβδομάδες. Η αντίδραση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και αρκετών κρατών ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική”, είπε ένας αξιωματούχος κοντά στις συζητήσεις.

Ο Έλληνας εκπρόσωπος στην συνάντηση είπε ότι η Αθήνα θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει εγκαίρως μία συμφωνία, είπαν άλλοι αξιωματούχοι. Αυτό στην πράξη σημαίνει μία συμφωνία που θα εγκριθεί από το Eurogroup που θα συνενδριάσει στις Βρυξέλλες στις 18 Ιουνίου.

Αξιωματούχοι είπαν, ωστόσο, ότι ακόμα και αν αυτό συμβεί η εκταμίευση της βοήθειας στην Ελλάδα έως τις 30 Ιουνίου θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί καθώς απαιτούνται αρκετές νομικές ενέργειες.
Το δεύτερο σενάριο που συζητήθηκε ήταν αυτό της επέκτασης του προγράμματος ώστε να διατηρηθούν τα 7,2 δις ευρώ και τα 10,9 δις ευρώ που απέμειναν από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε να εκταμιευθούν όταν υπάρξει συμφωνία.

Εάν δεν γίνει αυτό, τα κεφάλαια αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα καθώς το πρόγραμμα θα έχει λήξει.
Συζητήθηκαν διάφορες εκδοχές για την παράταση, με διάρκεια από μερικές εβδομάδες έως και τον Μάρτιο του 2016, ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Μία τέτοια χρονική επέκταση θα προέβλεπε την επιβολή όρων στην Ελλάδα για την τμηματική καταβολή των δόσεων με την εκπλήρωσή τους.

Εκπρόσωποι ορισμένων χωρών πιστεύουν, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζωνης θα πρέπει να ετοιμάζονται για το τρίτο σενάριο, αυτό της χρεοκοπίας.

“Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση του ’σχεδίου Β’ για την Ελλάδα”, είπε ένας άλλος αξιωματούχος. Δύο ακόμα αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε εξέταση του σεναρίου.

Μαξίμου: Το ΔΝΤ πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο», απάντησε νωρίς την Παρασκευή το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις έντονες πιέσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων στην Αθήνα για συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα.

Στην πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα στους θεσμούς τα προαπαιτούμενα συμπυκνώνονται σε:
-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
– Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
– Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
– Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].

Παράλληλα, η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, δηλώνει έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους.

Πηγές του Μαξίμου τονίζουν ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Μάλιστα όπως τονίζουν το ΔΝΤ πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο – με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του.

Εξάλλου, το Μαξίμου αναφέρεται και στα στοιχεία για το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, που έχει δώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

«Τα στοιχεία δεν τον επιβεβαιώνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Μαξίμου επισημαίνοντας ότι η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων [1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά] παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.

Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ [ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%] ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος [στοιχεία από Ageing Report 2012].

Τέλος ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες [63ο έτος] και για τις γυναίκες το 62ο έτος [στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011]. Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου