ΕΛΛΑΔΑ

Οι ανακριτές ζήτησαν στοιχεία για τις λίστες “φωτιά”

οι-ανακριτές-ζήτησαν-στοιχεία-για-τις-471146

Στοιχεία για τις μίζες που φωτογραφίζονται από τη λίστα που κατασχέθηκε από το γραφείο του Δημήτρη Παπαχρήστου ζήτησαν οι ανακριτές από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής απολογίας του.

Την αποκωδικοποίηση των τραπεζικών εμβασμάτων με ενδιάμεσο σταθμό τους λογαριασμούς του προφυλακισμένου μεσάζοντα όπλων Δημήτρη Παπαχρήστου, εκπροσώπου της Γερμανικής εταιρείας Wegmann που προμήθευσε τη χώρα μας με τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, προσπάθησαν οι ανακριτές διαφθοράς, Γεωργουλέας και Μάρκου να αποσπάσουν από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα.

Ο Αντώνης Κάντας εκλήθη σε απολογία για μίζα 950.000 ευρώ σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το οποίο ο ίδιος υποστηρίζει ότι πήρε 750.000 ευρώ μέσω του Δημήτρη Παπαχρήστου. Ο Κάντας είχε περιγράψει δε και τη συνάντηση στο γραφείο του με τον Παπαχρήστο και τον αντιπρόεδρο της γερμανικής εταιρείας, Όλαφ Έσλερ , ο οποίος επίσης καλείται σε απολογία.

Αποκαλυπτική για την υπόθεση είναι η μακρά λίστα με τραπεζικά εμβάσματα τα οποία ανακάλυψαν σε αιφνιδιαστική έφοδο στα γραφεία του Παπαχρήστου. Πρόκειται για χρήματα που καταλήγουν σε διάφορους λογαριασμούς και τα οποία εκτιμούν ότι πιθανόν πρόκειται για μίζες. Σε αυτό το επίπεδο λοιπόν προσβλέπουν στη βοήθεια του Αντώνη Κάντα, ώστε να τους αποκωδικοποιήσει τυχόν αποδέκτες μιζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές ερωτήσεις των ανακριτών αφορούν κυρίως αν δωροδοκήθηκαν οι πάνω από αυτόν. Η απάντησή του φέρεται να είναι η ίδια «δεν έχω στοιχεία, όμως η λογική λέει ότι αφού πήρα εγώ πήραν και οι πιο πάνω…». Ο Κάντας πάντως έχει επιστρέψει στο δημόσιο περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ απο μίζες.

Οι στρατιωτικοί

Ήδη πάντως στους ανακριτές εμφανίζονται για απολογία και στρατιωτικοί οι οποίοι είχαν κατονομαστεί από τον μεσάζοντα Παναγιώτη Ευσταθιου ως αποδέκτες μιζών. Δέκα από αυτούς έχουν κληθεί σε απολογία και ήδη τρεις πρώην στρατιωτικοί απολογήθηκαν χθες και σήμερα στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. Οι δυο που απολογήθηκαν χθες αφέθηκαν ελεύθεροι με απαγόρευση εξόδου, εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους και τους επιβλήθηκε εγγύηση ύψους 30.000. Υποστήριξαν δε ότι τα χρήματα για τα οποία κατηγορούνται (σ.σ. ότι πήραν ως μίζα από τον Ευσταθίου), είτε ότι ήταν δάνειο (σ.σ. ο ένας), είτε το εφάπαξ που του το έδωσε για να το επενδύσει.

Ο σημερινός απολογούμενος αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, καθώς επέστρεψε τα χρήματα που είχε πάρει, περίπου 200.000 ευρώ, και υποστήριξε ότι του τα έδωσε ο Ευσταθίου χωρίς να τα ζητήσει ο ίδιος, καθώς γνώριζε επειδή ήταν οικογενειακοί φίλοι ότι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Και οι τρεις ήταν μέλη των επιτροπών αξιολόγησης εξοπλιστικών προγραμμάτων και κλήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τα υποβρύχια. Άλλοι επτά, τους οποίους ο Ευσταθίου εμπλέκει στην προμήθεια των αντιαεροπορικών ΑSRAD θα κληθούν τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, οι Ελβετοί εισαγγελείς που διενεργούν έρευνα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, μέσω του τραπεζικού τους συστήματος, την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να εξετάσουν τον Νίκο Ζήγρα και την Τρίτη τους Άκη Τσοχατζόπουλο και Βίκυ Σταμάτη.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου