ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος η προανακριτική για τη Novartis: Ο φάκελος επιστρέφει στη Δικαιοσύνη

τέλος-η-προανακριτική-για-τη-novartis-ο-φάκελ-47103

Τίτλοι τέλους στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis που ξεκίνησε ως σκάνδαλο του αιώνα αλλά τελικά ο σχετικός φάκελος επιστρέφει στην Δικαιοσύνη.

Την σχετική απόφαση έλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ο πρόεδρος της επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε ότι «η επιτροπή δέχεται ότι δεν έχει η ίδια η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διώξει πράξεις δωροληψίας -δωροδοκίας και πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές ενέργειες που φέρονται ότι τελέστηκαν από τους εμπλεκόμενους. Ως εκ τούτου η επιτροπή αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης».

Η απόφαση ωστόσο της πλειοψηφίας αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και αυτό διότι τα μέλη της αποφάσισαν ότι είναι αναρμόδια να διερευνήσουν εκτός από το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και εκείνο της παθητικής δωροδοκία. Ειδικά για το τελευταίο αδίκημα η απόφαση έρχεται σε σύγκρουση με τη νομολογία του δικαστικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου, το οποίο με βούλευμα του στην περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου είχε αποφανθεί ότι το ίδιο αδίκημα συνδέεται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και κατά συνέπεια μόνη αρμόδια να το διερευνήσει είναι η Βουλή.

Ο κ. Δρίτσας πάντως έσπευσε να διευκρινήσει ότι «η απόφαση της πλειοψηφίας εξαντλεί όλα τα περιθώρια οι αθώοι να δικαιωθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι, και ενδεχομένως οι ένοχοι να δικαστούν και το πολιτικό σύστημα μέσα από αυτή τη διαδικασία να έχει κάνει ένα βήμα για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας».

Η επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη με θέμα την έγκριση του τελικού πορίσματος, ενώ θα ακολουθήσει η κατάθεση του στην Ολομέλεια. Στο μεταξύ, μέχρι την Τρίτη αναμένεται να κατατεθούν τα πορίσματα- απόψεις της αντιπολίτευσης.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου