ΕΛΛΑΔΑ

To Focus ξαναχτύπησε: «Η Αθήνα εξεγείρει τη Γαλλία εναντίον της Γερμανίας»!

to-focus-ξαναχτύπησε-η-αθήνα-εξεγείρει-τη-γ-470668

«Η Αθήνα εξεγείρει τη Γαλλία εναντίον της Γερμανίας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Focus», με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου, σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.

Στον υπέρτιτλο αναφέρεται ως απόσπασμα από την ομιλία του κ. Βενιζέλου η φράση «Το Παρίσι πρέπει να γίνει πιο ενεργό».

«Για την ελληνική κυβέρνηση η Γερμανία έχει γίνει υπερβολικά ισχυρή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ζητά από τη Γαλλία να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο» αναφέρει το Focus στον πρόλογο του δημοσιεύματος, το οποίο αποτελεί αναδημοσίευση σχετικού τηλεγραφήματος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) και έχει ως εξής:

«Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να σχηματίσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα πιο ισχυρό αντίβαρο στην ομοσπονδιακή (ενν. γερμανική) κυβέρνηση. Το Παρίσι πρέπει “να παίξει τον ρόλο του” είπε ο Βενιζέλος την Τρίτη το βράδυ, σε ομιλία του ενώπιον του Ελληνογαλλικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα. “Η ισορροπία στην ΕΕ είναι η ισορροπία μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων” πρόσθεσε. Η Ευρώπη χρειάζεται “φρέσκες ιδέες, αλλά δεν μπορεί να εμφανιστεί κάποια άλλη εναλλακτική, εάν ο άξονας μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων δεν λειτουργεί σε ό,τι αφορά την οικονομία και την εξέλιξη”. Ο Βενιζέλος συμπλήρωσε ότι η Αθήνα αναγνωρίζει “τον ρόλο της Γερμανίας”. Η Γαλλία όμως πρέπει να γίνει “πιο ενεργή, πιο παρούσα”. Μία μερίδα των Ελλήνων βλέπει τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και γενικά την ΕΕ πολύ κριτικά, διότι τη θεωρεί υπεύθυνη για την αμφισβητούμενη πορεία λιτότητας της Αθήνας. Η τρόικα των δανειστών (…) διέθεσε στην υπερχρεωμένη Ελλάδα από το 2010 δάνεια ανάγκης ύψους άνω των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα δεσμεύτηκε για δραστικές τομές, μεταξύ άλλων, στον δημόσιο τομέα καθώς και σε μέτρα ιδιωτικοποίησης».

Το σχόλιο του ΥΠΕΞ

Σημειώνεται οτι αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφραζαν την απορία τους, για την έκταση και τις παρερμηνείες που αποδόθηκαν στις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών.

«Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε αυτό, που επισημαίνει όλη η Ευρώπη» παρατήρησαν σχετικά. «Με άλλα λόγια ανέφερε, πως η διατήρηση και η περαιτέρω προώθηση της δυναμικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να στηριχθεί και στην ισχυρή συνεργασία Βερολίνου- Παρισίων, η οποία αποτελούσε ανέκαθεν την κινητήριο δύναμη της ενωμένης Ευρώπης».

Εξάλλου, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, «ανάλογη αναφορά έχει κάνει ο κ. Βενιζέλος και σε συζητήσεις του με Γερμανούς αξιωματούχους, χωρίς να έχει προκληθεί οιοδήποτε πρόβλημα…».

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο περιοδικό είχε δημοσιεύσει την Αφροδίτη της Μήλου, παραποιημένη να κάνει άσεμνη χειρονομία προς την Ελλάδα…

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου