ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Μεγάλες αντιδράσεις των κατοίκων στη δημιουργία λατομείου στον Λαϊλιά

σέρρες-μεγάλες-αντιδράσεις-των-κατοί-470261

Κάτοικοι από διάφορα χωριά στις Σέρρες έχουν ξεσηκωθεί απέναντι στη δημιουργία λατομείου γρανίτη στην περιοχή του Λαϊλιά, στη θέση Χέρσο, της τοπικής κοινότητας Αχλαδοχωρίου, καθώς θεωρούν ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον.

Μάλιστα, πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι η δημιουργία λατομείου θα λειτουργήσει αρνητικά τόσο στο οικοσύστημα όσο και στον βιοπορισμό τους.

Η περιοχή είναι μέσα σε Natura

Πρόκειται για μια περιοχή παρθένου δάσους, εντός ζώνης Natura 2000 «Όρη Βροντούς – Λαΐλιάς», ενώ από το 1997, η περιοχή του ορεινού όγκου του Λαϊλιά, με απόφαση του τότε ΥΜΑΘ, χαρακτηρίστηκε ως «Ως Ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» περιοχή.

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για τεράστιο οικολογικό έγκλημα, καθώς μία τέτοια εκμετάλλευση, θα επιφέρει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε μία περιοχή που φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, θα επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα ακυρώσει όλες τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, όπως γεωργία, μελισσοκομία και αγροτουρισμό.

Για το ενδεχόμενο λειτουργίας λατομείου στον Λαϊλιά, ψηφίσματα διαμαρτυρίας εξέδωσαν δημοτικά συμβούλια και περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου