ΕΛΛΑΔΑ

Λιμενεργάτες: Να υπογραφούν άμεσα νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας

λιμενεργάτες-να-υπογραφούν-άμεσα-νέε-470254

Για το θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) συναντήθηκε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ, «ζητήσαμε, εφόσον δεν υπάρχει από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ πρόβλημα με την ουσία των ΣΣΕ και την εξακολούθηση σε ισχύ των όρων και των ρυθμίσεων της προηγούμενης ΣΣΕ, η οποία βρίσκεται στον τελευταίο μήνα της μετενέργειας, η νέα ΣΣΕ πρέπει να ολοκληρωθεί (απόφαση ΔΣ/ΟΛΠ και υπογραφή) πριν την ΓΣ/ΟΛΠ της 22.6.2015».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση «ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, παρ’ όλο που δεσμεύτηκε ότι ως βασικός μέτοχος δεν διαφωνεί με τους όρους και τη διετή διάρκεια των ΣΣΕ, όπως έχει συμφωνηθεί, μας είπε ότι αυτή θα εγκριθεί από το νέο ΔΣ/ΟΛΠ, αμέσως μετά τη ΓΣ/ΟΛΠ».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ολοκληρωθεί το θέμα εντός της εβδομάδας και πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων λέγοντας ακόμη ότι «οι όποιες δικαιολογίες και προσχήματα, ακόμα και διενέξεις, δεν μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ανασφάλεια των εργαζομένων».

Επίσης ζητούν «επιτακτικά την άμεση ολοκλήρωση των ΣΣΕ των άλλων λιμανιών, θέμα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, παρ’ όλο που έχουν γίνει επανελημμένες συζητήσεις με τον υπουργό Ναυτιλίας και το ΤΑΙΠΕΔ».

Επιπροσθέτως στην ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ επισημαίνεται ότι δημοσιεύτηκε η απόφαση SA.28876(2012/C) (ex CP 202/2009) της ΕΕ, η οποία εκδόθηκε στις 23.3.2015 και αφορά τις κρατικές ενισχύσεις τις οποίες χορήγησε η Ελλάδα παρανόμως στις εταιρείες ΣΕΠ και Cosco Pacific Limited.

Τονίζεται επιπλέον ότι «σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση η Ελλάδα υποχρεούται να αποστείλει στην ΕΕ το ύψος των φοροαπαλλαγών που έχει παρανόμως καρπωθεί η ΣΕΠ και η Cosco Pacific Limited, συνυπολογιζόμενων των τόκων μέχρι 12 Αυγούστου 2015 και ταυτόχρονα να διακόψει στο εξής τις φοροαπαλλαγές. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν στη χώρα μας βαρύτατα πρόστιμα».

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «είναι αυτονόητο ότι απαιτείται συνολική επανεξέταση της παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και των “Φιλικών Διακανονισμών” που ακολούθησαν. Είναι, επίσης, επιβεβλημένο να σταματήσει κάθε ενέργεια σχετικά με τους διαγωνισμούς πώλησης των μετοχών τόσο του ΟΛΠ όσο και του ΟΛΘ αφού, εκτός των άλλων ουσιαστικών λόγων, σ’ αυτούς τους διαγωνισμούς είναι εμπλεκόμενη η Cosco».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου