ΕΛΛΑΔΑ

Στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ για θεραπείες ειδικής αγωγής

στάση-πληρωμών-από-τον-εοπυυ-για-θεραπ-469185

Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες παιδιών που χρειάζονται θεραπείες ειδικής αγωγής, πχ λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κλπ., με τις παλινωδίες του ΕΟΠΥΥ στο ευαίσθητο αυτό πεδίο, όπως καταγγέλλει το Πανελλλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής.

Οι πρακτικές που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ, εκτείνονται από την άτυπη στάση πληρωμών και αποζημιώσεων για τις θεραπείες που έχουν γίνει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, με τον οικονομικό στραγγαλισμό που συνεπάγεται αυτό για χιλιάδες οικογένειες, μέχρι την ασφυκτική πίεση που ασκείται στους θεραπευτές ειδικής αγωγής να εγγραφούν σε πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για πιστοποίηση, με τους ίδιους να “βλέπουν” πίσω από αυτην την προϋπόθεση έμμεση περικοπή της σχετικής δαπάνης για τις θεραπείες ειδικής αγωγής και να αρνούνται να εγγραφούν.

“Η χώρα οδηγείται σε εκλογές και στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής επικρατεί το απόλυτο χάος, ενώ οι θεραπείες χιλιάδων παιδιών βρίσκονται στον «αέρα». Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, καθώς το τοπίο στην Ειδική Αγωγή παραμένει θολό, σκόπιμα” επισημαίνει η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, κυρία Φιλιώ Βλάχου.

Το χρονικό της αντιπαράθεσης θεραπευτών και υπουργείου Υγείας

Από το 2015 μέχρι σήμερα γονείς, παιδιά και θεραπευτές γίνονται μάρτυρες στο θέατρο του παραλόγου με μια σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα και τους ιθύνοντες να δρουν με μοναδικό γνώμονα το οριζόντιο “κούρεμα” της δαπάνης κατά 40%, αναφέρουν σε ανακοινωσή τους οι θεραπευτές.

Χαρακτηριστικές είναι οι αλληλοαντικρουόμενες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη αλλά και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, για το ύψος της δαπάνης που αφορά τις ειδικές θεραπείες. Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του κ. Πολάκη, ο προϋπολογισμός για την Ειδική Αγωγή το 2015 ανήλθε στα 106 εκ. ευρώ. Η δαπάνη εφέτος έχει προσδιοριστεί στα 65 εκατ. ευρώ. Οι θεραπευτές υπογραμμίζουν όλο αυτό το διάστημα πως πρόκειται για μείωση οριζόντια και αυθαίρετη για την οποία δεν έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού.

Καταλογίζουν δε πως γνώμονας υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ είναι μόνο η περικοπή πάση θυσία της δαπάνης, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται με παλινωδίες και κινήσεις αιφνιδιαστικές, για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος, και έχουν δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας στον κλάδο, με προφανείς συνέπειες και στο θεραπευτικό έργο.

Όπως αναφέρουν, η αρχή έγινε με την απόπειρα επιβολής συμβάσεων και voucher (βεβαιώσεις πληρωμής) που όμως σύσσωμη η θεραπευτική κοινότητα απορρίπτει. “Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να δεχτεί να αμείβεται σε χρόνο απροσδιόριστο με ένα κουπόνι το οποία θα έχει και απροσδιόριστη αξία! Γιατί σύμφωνα με το νόμο, το voucher θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό «ψαλίδι» με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback). Την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις του (εισφορές, φόροι, εργαζόμενοι κ.α.) θα πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα με χρήμα” αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, κ. Κώστας Ρόγκας.

Συνέχισαν με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχής Υπηρεσιών (ΕΚΠΥ) που όπως υποστηρίζουν, φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί, ανάλογα με τη διάγνωσή του.

Παράλληλα, με μια σειρά από παραρτήματα και εγκυκλίους ασαφείς, που ούτε οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν σωστά, έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη στάση πληρωμών έναντι των ασφαλισμένων.

Την ίδια ώρα, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα από τον οργανισμό αντικατοπτρίζεται τόσο στο σύστημα ηλεκτρονικών γνωματεύσεων όσο και στην επιτροπή που απορρίπτει γνωματεύσεις μαζικά, ακόμα κι εκείνες από ιατρούς των κρατικών δομών. Όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Απρίλιο το ygeiamou.gr, εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με περιεχόμενο ούτως ή άλλως πολύτιμο, τις ιατρικές γνωματεύσεις, είχαν «χαθεί» στη διαδρομή προς τον παραλήπτη τους, δηλαδή την κεντρική υπηρεσία με τους Ελεγκτές Ειδικής Αγωγής του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, κόκκινη γραμμή για τους θεραπευτές ειδικής αγωγής αποτελεί η κίνηση του ΕΟΠΥΥ περί πιστοποίησης των θεραπευτών, την οποία χαρακτηρίζουν “μεθόδευση προς επίρρωση του διακαή πόθου των ιθυνόντων για περικοπή της δαπάνης”, καθώς ο ΕΟΠΥΥ ζητεί την πιστοποίηση των θεραπευτών σε μια πλατφόρμα που αφορά τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους, και συνεπώς θα συνεπάγεται και για αυτούς οικονομικά μέτρα οπως το clawback και το rebate.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου