ΕΛΛΑΔΑ

Η λίστα με τις διαδρομές του χρήματος που «αποκρυπτογράφησε» ο Κάντας

η-λίστα-με-τις-διαδρομές-του-χρήματος-π-468869

Την αποκρυπτογράφηση της λίστας που βρέθηκε στο γραφείο του προφυλακισμένου Δημήτρη Παπαχρήστου επιχείρησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής απολογίας του ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος αναδεικνύεται και πάλι σε πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση των εξοπλιστικών.

Στην περίφημη λίστα καταγράφονται κινήσεις εμβασμάτων, από το 2001 έως το 2010, της off shore εταιρίας OXYLOS. Διαχειριστής της εταιρίας φέρεται ο γιος του προφυλακισμένου Δημήτρη Παπαχρήστου, Σπύρος, ο οποίος έχει ήδη κληθεί σε απολογία.

Σε αυτή εμφανίζεται έμβασμα με αποδέκτη τον Γερμανό αντιπρόεδρο της Wegmann Όλαφ Έσλερ. Μεταξύ άλλων, αποδέκτης χρημάτων είναι ο Αντώνης Κάντας αλλά και δυο στρατιωτικοί οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο Αντώνης Κάντας φέρεται να «έδειξε» τα δυο νέα πρόσωπα, στρατιωτικούς, που αναφέρονται στην λίστα η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, καταγράφει εμβάσματα και εταιρίες – αποδέκτες μαύρου χρήματος, άγνωστες μέχρι τώρα στην ανάκριση. Την ίδια ώρα ο Αντώνης Κάντας παρέπεμπε τους ανακριτές για περισσότερες πληροφορίες στον συντάκτη της λίστας.

Ωστόσο, η μαρτυρία του κατηγορούμενου εκτιμάται ως ιδιαίτερα αποκαλυπτική αφού φώτισε τη διαδρομή της μίζας, μέσω ελβετικής τράπεζας και υπεράκτιων εταιριών, αλλά και τα πρόσωπα που μεσολάβησαν στη διακίνηση της στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των αυτοκινούμενων πυροβόλων της εταιρίας Wegmann.

Ο Αντώνης Κάντας επεφύλαξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος σε ελληνοελβετό τραπεζίτη ενώ μίλησε και για ένα ακόμη πρόσωπο συνεργάτη του. Και οι δυο θεωρεί ότι γνώριζαν πολύ καλά πως τα χρήματα προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι ανακριτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και στα στοιχεία που έδωσε ο κατηγορούμενος για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης της επίμαχης σύμβασης αφού φέρεται να κατονόμασε πρόσωπα-μέλη επιτροπών- που κινούσαν τα νήματα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του ανακριτή και άλλοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των εξοπλιστικών.

Δείτε εδώ τη λίστα

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου