ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Έρχεται νέο «κύμα» καύσωνα

καιρός-έρχεται-νέο-κύμα-καύσωνα-468662

Ο Αύγουστος προβλέπεται ότι θα είναι ένας ζεστός μήνας, με την αποτίμηση να γίνεται στο τέλος του μήνα. Αυτό αποτελεί μία ένδειξη της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έρχεται νέο κύμα καύσωνα, το οποίο θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και ο υδράργυρος πρόκειται να «χτυπήσει» 40 βαθμούς Κελσίου και άνω.

Δύο μεγάλοι καύσωνες

Φέτος, όπως είπε, σημειώθηκαν δύο μεγάλοι καύσωνες, ενώ τέτοιο φαινόμενο στην Ελλάδα το είδαμε το καλοκαίρι του 2007.

«Η εικόνα που έχουμε από το φετινό καλοκαίρι ίσως θα μας βοηθήσει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε» δήλωσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Mιλώντας για την καταστροφή στο κτήμα Τατοϊου από τις φωτιές, ο Βασίλης Κουτσαβλής, Πρόεδρος Σωματείου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, υποστήριξε ότι είναι εκτεταμένη. «Ήταν ο τελευταίος πνεύμονας πράσινου στην Αττική. Είναι ένα τοπίο που δεν θυμίζει τίποτα από εκείνο πριν την καταστροφή. Είναι παρατημένο εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη του, κυρίως για το πολιτικό του φορτίο, με αποτέλεσμα καμία κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό».

«Έχει γίνει μελέτη βιωσιμότητας σχετικά με το κτήμα, προκειμένου να προστατευθεί κυρίως το δάσος. Ζητάμε να γίνουν προληπτικά μέτρα και δυστυχώς δεν προλάβαμε» κατέληξε.

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας

Στο μεταξύ, μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα υψηλών θερμοκρασιών και απουσία ισχυρών ανέμων στα πελάγη, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας φτάνει και τοπικά ξεπερνά τους 30°C.

Ειδικότερα, στο Βόρειο Αιγαίο η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κυμαίνεται από 2 έως 4°C υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2018, με δορυφορικές μετρήσεις να δείχνουν απόλυτες τιμές 29-30°C.

Παρόμοιες τιμές θερμοκρασίας παρατηρούνται, σύμφωνα με το meteo.gr, ανοιχτά του Ιονίου Πελάγους και νοτίως της Ρόδου, όπως δείχνει ο Χάρτης 1.

Ο Χάρτης 2 δείχνει την απόκλιση των τιμών του Χάρτη 1 από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2018, στον οποίο διακρίνονται οι υψηλές θετικές αποκλίσεις στο Βόρειο Αιγαίο. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη οι τιμές της θερμοκρασίας κυμαίνονται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου