ΕΛΛΑΔΑ

1.795 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν από αρχές Ιουνίου

1-795-κρατούμενοι-αποφυλακίστηκαν-από-αρ-467841

1.795 κρατούμενοι των φυλακών αλλά και αλλοδαποί «φιλοξενούμενοι» που κρατούνταν μέχρι τις αρχές του Ιουνίου στα αστυνομικά τμήματα, αποφυλακίστηκαν με βάση τον νέο νόμο 4322/’15 ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι φυλακές ανέπνευσαν για πρώτη φορά από το 2006, αφού σήμερα μετρούν τους 10.300 εγκλείστους (σ.σ παλαιότερα άγγιζαν τις 12.500 ).

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η μεταφορά αυτή επίσης ήταν από ανθρωπιστική άποψη σημαντική, αφού οι συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά κρατητήρια υστερούν σε σχέση με αυτές της φυλακής».

Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 15/6/2015, με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, συνολικά 1.795 αποφυλακίσεις. Από αυτούς, οι 1.400 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους, ανάλογο με τη βαρύτητά της. Απολύθηκαν επίσης 367 «φιλοξενούμενοι» που παρέμεναν για μήνες στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, καθώς και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία. Οι διαδικασίες απολύσεων συνεχίζονται και αναμένεται ο συνολικός αριθμός να αυξηθεί.

«Με την παραπάνω αποσυμφόρηση, αισθητή αλλά ανεπαρκή αν συγκριθεί με τη χωρητικότητα των φυλακών μας, το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια πρώτη ανάσα. Τώρα είναι χρόνος για μελέτη, δημιουργία νέων θεσμών ή, όσο η οικονομία μας το επιτρέπει, δομών και για ανασχεδιασμό δράσεων ώστε να επιδιωχθούν οι κύριοι στόχοι της αντεγκληματικής πολιτικής: ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη», τονίζει το υπουργείο.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου