ΕΛΛΑΔΑ

Φαρμακοποιός «σκάρωσε» συνταγές 160.000 ευρώ

φαρμακοποιός-σκάρωσε-συνταγές-160-000-ευ-466307

Μία φαρμακοποιός και ένας βοηθός της καταδικάστηκαν χθες σε κάθειρξη 7 ετών για απάτη και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού η έφεσή τους έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, με την καταβολή εγγύησης 5.000 ευρώ και τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της σήμερα η εφημερίδα «Μακεδονία» σύμφωνα με τη δικογραφία, μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, από το καλοκαίρι του 2002 μέχρι και τον χειμώνα του 2003, κατάφεραν και συνταγογράφησαν φάρμακα αξίας περίπου 160.000 ευρώ, εξαπατώντας το ΙΚΑ, τον ΟΑΕ και τον ΟΠΑΔ. Στον έλεγχο που έγινε βρέθηκαν εκατοντάδες τέτοιες συνταγές, ενώ εντύπωση προκάλεσε ότι οι ασφαλισμένοι που κατέθεσαν στο δικαστήριο δεν γνώριζαν τα όσα έκαναν οι κατηγορούμενοι στα βιβλιάρια που παρέδιδαν.

Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κάθισαν μία φαρμακοποιός, που διατηρεί φαρμακείο στον Εύοσμο, και ένας αφανής συνεργάτης της, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και δικάστηκε με πληρεξούσιο δικηγόρο. Η απάτη αποκαλύφτηκε ύστερα από αιφνιδιαστικό έλεγχο του ΙΚΑ στο φαρμακείο του Ευόσμου, κατά τον οποίο βρέθηκε ότι ασφαλισμένοι που έγραφαν στα συνταγολόγιά τους φάρμακα, τα οποία κατανάλωναν επί χρόνια, εμφανίζονταν να παίρνουν και άλλα ιδιαίτερα ακριβά φάρμακα, για ασθένειες από τις οποίες δεν έπασχαν. Στην πρώτη έρευνα το ΙΚΑ υπολόγισε ότι πλήρωσε για τις συνταγές αυτές ποσό που ξεπερνά τις 90.000 ευρώ, χωρίς ποτέ τέτοια φάρμακα να δοθούν στους ασθενείς.

Ακολούθησαν έλεγχοι από τον ΟΑΕ και τον ΟΠΑΔ, και βρέθηκαν παρόμοιες συνταγογραφήσεις – μαϊμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις συνταγές του ΟΑΕ βρέθηκε ότι είχαν πλαστογραφηθεί 214 μέσα στο διάστημα των οχτώ μηνών, με τη ζημία να υπολογίζεται στις 52.000 ευρώ, ενώ η ζημία στον ΟΠΑΔ ήταν ύψους 30.000 ευρώ. Για τις υποθέσεις είχαν σχηματιστεί τρεις διαφορετικές δικογραφίες με τα ίδια αδικήματα και το δικαστήριο τις συνεκδίκασε.

εφημερίδα «Μακεδονία»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου