ΕΛΛΑΔΑ

Φόρο «μπύρας» για δράσεις ανακύκλωσης αποφάσισε ο Ν.Βούτσης

φόρο-μπύρας-για-δράσεις-ανακύκλωση-465833

«Φόρο μπύρας» υπέρ των δήμων που θα προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση επιβάλλει το υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο εν λόγω φόρος καθορίζεται σε ποσοστό 10% επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), εισπράττεται μαζί με τον ΕΦΚ από τις τελωνειακές αρχές και τα εισπραττόμενα ποσά αποδίδονται στο λογαριασμό που τηρείται στο όνομα του υπουργείου Εσωτερικών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Φόρος ζύθου υπέρ δήμων και κοινοτήτων», ο οποίος μετονομάζεται σε «Φόρο μπύρας υπέρ δήμων».

Ειδικότερα τα έσοδα του λογαριασμού κατανέμονται στους δήμους με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών για την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση των απορριμμάτων που παράγονται από την κατανάλωση μπίρας (γυάλινες φιάλες, αλουμινένια κουτάκια).

Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για νέο φόρο και ως εκ τούτου δεν θα επιβαρυνθεί η τελική τιμή του προϊόντος καθώς ο εν λόγω φόρος αντικαθιστά τον «φόρο ζύθου» που θεσμοθετήθηκε με βασιλικό διάταγμα το 1958.

Ο φόρος προβλέπεται στο άρθρο 34 του νομοσχεδίου «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ – Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ – Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου