ΕΛΛΑΔΑ

Σε 6.800 υπολογίζονται οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2014

σε-6-800-υπολογίζονται-οι-απολύσεις-στο-δη-461730
Την προσήλωσή τους στη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ως υπουργείο που έχει επιτελικό ρόλο και εφαρμόζει όσα αποφασίζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, εκφράζουν συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν ότι λόγω συνέπειας στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας αποφεύχθηκε η απαίτηση που έθεσαν στην τελευταία διαπραγμάτευση για ακόμη 16.000 διαθεσιμότητες και 8.000 απολύσεις το 2015.

Μάλιστα, σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε σχετικά σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Θα ήμουν ο ευτυχέστερος των ανθρώπων, αν σε κεντρικό επίπεδο θα μπορούσαμε να επαναδιαπραγματευτούμε το στόχο των απολύσεων. Δεν θεωρώ ότι στην παρούσα συγκυρία αυτό είναι εφικτό, καθώς όταν μεταθέτουμε κάτι στο μέλλον, με την ελπίδα να το λύσουμε τότε, βρισκόμαστε τελικά με ένα πρόβλημα πολύ πιο οξυμένο. Αυτό μας έχει δείξει η ιστορία».

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το πρόγραμμα των υπόλοιπων απολύσεων υπολογίζεται σε περίπου 6.800 για το 2014, μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρξουν νέες υπαναχωρήσεις και χωρίς, μάλιστα, να απαιτηθεί το κλείσιμο κάποιου οργανισμού.

Οι πηγές από τις οποίες θα προέλθουν οι υπόλοιπες απολύσεις είναι:

  • Από τον επανέλεγχο των συμβάσεων υπολογίζονται σε περίπου 40.000, που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου (κυρίως «νόμος Παυλόπουλου»).
  • Από τον έλεγχο για πιθανά πλαστά έγγραφα και πιστοποιητικά κατά την πρόσληψη προσωπικού.
  • Από την επιτάχυνση της απονομής πειθαρχικής Δικαιοσύνης.
  • Από τον περιορισμό του προσωπικού στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ύστερα από αξιολόγηση.
  • Από τους 5.000 υπαλλήλους που έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα.
Υπενθυμίζεται ότι οι περί τις 8.000 απολύσεις έως στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί από:

  • Τις 2.650 απολύσεις στην ΕΡΤ.
  • Τους 1.500 σχολικούς φύλακες.
  • Τους 2.500 γιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ, που δεν αποδέχθηκαν την αποκλειστική απασχόληση.
  • Τις απολύσεις 1.000 ή και περισσότερων μέσω πειθαρχικών συμβουλίων ή για λόγους υγείας.
  • Τις απολύσεις 230 δημοτικών αστυνομικών.

Για τους διοικητικούς των ΑΕΙ

Στο μεταξύ, δόθηκε λύση και στο πρόβλημα που είχε προκύψει με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που είχε προβλέψει», ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου για την επανατοποθέτηση 600 διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα για το θέμα της επαναφοράς του13ου μισθού στο δημόσιο, ότι «δεν είναι ακριβές ότι επανέρχεται ο 13ος μισθός» και διευκρίνισε: «Συζητάμε να μπορούμε να έχουμε στοχευμένη σύνδεση της παραγωγικότητας με μια μισθολογική επιβράβευση».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου