ΕΛΛΑΔΑ

Άρθρο Βαρουφάκη στην «Irish Times»: Ο Σόιμπλε φταίει για την αποτυχία στο Eurogroup

άρθρο-βαρουφάκη-στην-irish-times-ο-σόιμπλε-φτ-460523

Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη, φιλοξενούν οι ιρλανδικοί «Irish Times». Σε αυτό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «το Εurogroup της περασμένης Πέμπτης πέρασε στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία για να υπάρξει μια ήδη καθυστερημένη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της».

«Ίσως», συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, «το πιο αποκαλυπτικό σχόλιο που ακούστηκε από υπουργό οικονομικών σε αυτό το συμβούλιο, ήταν αυτό που προήλθε από τον Michael Noonan (τον Ιρλανδό ΥΠΟΙΚ). Διαμαρτυρήθηκε ότι οι υπουργοί δεν είχαν λάβει γνώση των προτάσεων των δανειστών προς την κυβέρνηση μου, πριν να τους ζητηθεί να συμμετέχουν στη συζήτηση».

«Στην διαμαρτυρία του θα ήθελα να προσθέσω και την δική μου: Δεν μου επετράπη να μοιραστώ με τον κ. Noonan ή με οποιονδήποτε άλλο υπουργό οικονομικών, τις γραπτές μας προτάσεις», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Στην πραγματικότητα και όπως αργότερα επιβεβαίωσε ο Γερμανός ομόλογος μας, η οποιαδήποτε γραπτή υποβολή προς τους υπουργούς οικονομικών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους θεσμούς, ήταν “μη αποδεκτή”, καθώς θα έπρεπε να την θέσει στην Γερμανική Βουλή, αναιρώντας τη χρησιμότητά του ως διαπραγματευτικό χαρτί», συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, θεωρεί ότι «η ευρωζώνη κινείται σε περίεργα μονοπάτια. Βαρυσήμαντες αποφάσεις λαμβάνονται από υπουργούς Οικονομικών που παραμένουν στο σκοτάδι αναφορικά με τις λεπτομέρειες, την ώρα που μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι πανίσχυρων οργανισμών, συνεχίζουν τις μονόπλευρες διαπραγματεύσεις με μια μοναχική κυβέρνηση που βρίσκεται σε ανάγκη».

«Είναι σαν η Ευρώπη να έχει καθορίσει ότι οι εκλεγμένοι υπουργοί Οικονομικών, δεν είναι ικανοί να χειριστούν τις τεχνικές λεπτομέρειες- μια αποστολή που έχει αφεθεί στους “ειδικούς”, οι οποίοι δεν εκπροσωπούν ψηφοφόρους αλλά τους θεσμούς. Κάποιος θα αναρωτηθεί σε ποιο βαθμό τέτοιου είδους συμφωνίες είναι αποτελεσματικές, για να μην πω ελάχιστα δημοκρατικές», συνεχίζει.

Ο κ. Βαρουφάκης ολοκληρώνει το άρθρο του με ένα ερώτημα προς τους Ιρλανδούς: «Είναι πιθανών η ευρωζώνη να γίνει μια καλύτερη ένωση για να ανήκει κάποιος σε αυτήν, εάν πετάξουμε την Ελλάδα στους λύκους, παρά τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στο Εurogroup; Ή μια συμφωνία που περιστρέφεται γύρω από αυτές τις προτάσεις θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη δημοκρατία;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου