ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνονται τα θύματα της γρίπης Η1Ν1

αυξάνονται-τα-θύματα-της-γρίπης-η1ν1-851206

 

Αλλοι έξι άνθρωποι προστέθηκαν στα θύματα της γρίπης το τελευταίο 48ωρο, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των νεκρών λόγω του στελέχους Α(Η1Ν1) και των επιπλοκών που αυτό προκαλεί σε 21. Παράλληλα, 13 νέα βαριά περιστατικά γρίπης χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ.

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της γρίπης» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, ζητώντας ωστόσο ακόμη και σε αυτό το χρονικό σημείο της κορύφωσης της γρίπης να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα του εμβολιασμού με το αντιγριππικό εμβόλιο από όλους όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει 94 εισαγωγές ασθενών σε Εντατικές λόγω των επιπλοκών που παρουσίασαν μετά τη νόσησή τους με το πανδημικό στέλεχος Α (Η1Ν1).

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 47 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ όλης της χώρας.

Στα σχολεία

Επανεμφανίζεται η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) στα σχολεία της χώρας, όχι όμως σε βαθμό που να προκαλέσει παρεμβάσεις των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Υγείας ή να οδηγήσει σε καταγραφή κρουσμάτων.

Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, έστειλε ήδη στα σχολεία ολόκληρης της χώρας προληπτική εγκύκλιο κατά της διασποράς της νέας γρίπης, που προκάλεσε πέρυσι «μπλακάουτ» στον χώρο της εκπαίδευσης. «Με αφορμή την ήπια επανεμφάνιση της γρίπης Α (Η1Ν1) σας αποστέλλουμε τις ακόλουθες οδηγίες με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσής της» αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Και παρατίθενται οι εξής οδηγίες:

– Αποφυγή της επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

– Αποφυγή της κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

– Συχνό πλύσιμο των χεριών.

– Συχνός αερισμός των αιθουσών.

– Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής/ μαθήτρια εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, να ειδοποιούνται άμεσα οι κηδεμόνες τους για να τους παραλάβουν από το σχολείο.

– Οταν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός ασθενεί με υψηλό πυρετό και έχει συμπτώματα γρίπης πρέπει να παραμένει στο σπίτι.

Τέλος, το Κ.Ε.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «δεν κρίνεται σκόπιμη η αναστολή λειτουργίας των σχολείων καθώς και η επιδημιολογική καταγραφή των απουσιών».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου