ΕΛΛΑΔΑ

Παυλόπουλος: Υποχρέωσή μας η προστασία του Αγίου Όρους

παυλόπουλος-υποχρέωσή-μας-η-προστασί-4587

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου του Αγίου Όρους, για τη διατήρηση αναλλοίωτου του χαρακτήρα και της πορείας του στο μέλλον, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές.

Στην πρώτη του επίσκεψη στη Μοναστική Πολιτεία του Αθω, μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το ’Αγιον Όρος περιλαμβάνεται στην πατρίδα μας και εξέφρασε τη χαρά και την προσδοκία ότι η σημερινή συνάντηση και συναναστροφή θα συμβάλει, ακόμη περισσότερο, στην καλλιέργεια πνεύματος εγγύτητας και αμεσότητας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο Πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους, ο γέροντας Παύλος από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Παυλόπουλο και χαρακτήρισε το Περιβόλι της Παναγίας «Ακρόπολη της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στη χώρα μας και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα η ελληνική πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος να αφουγκραστούν την αγωνία και τα δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού, να σταθεί δίπλα του. Επίσης υπογράμμισε ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα ο αριθμός των προσκυνητών στο Αγιον Όρος αυξάνεται.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στις Καρυές ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, ο Πρεωτιστάτης γέροντας Παύλος και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, οι ηγούμενοι των 20 Μονών και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μιλήτου Απόστολος.

Αμέσως μετά παρακολούθησε τη δοξολογία στον ιερό ναό του Πρωτάτου όπου προσκύνησε και την ιερή εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί».

Στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας όπου τον κέρασαν με τον παραδοσιακό αγιορείτικο τρόπο και του έδειξαν τον “Τράγο”, δηλαδή την περγαμηνή από δέρμα τράγου πάνω στην οποία είναι γραμμένο το πρώτο Τυπικό (ο καταστατικός χάρτης του Αγίου Ορους), φέρει τις ιδιόχειρες υπογραφές του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Τσιμισκή και του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και είναι το ιστορικότερο κείμενο του Αγίου Ορους (972μ.Χ.)

Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθίσει σε γεύμα προς τιμή του που παραθέτει η Ιερά Κοινότητα στις Καρυές και μετά θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Ιερές μονές Ιβήρων και Μεγίστης Λαύρας.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου