ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκαν οργανώσεις που προωθούσαν παράνομα σκευάσματα σε αθλητές

εξαρθρώθηκαν-οργανώσεις-που-προωθού-457873

Δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες παρασκεύαζαν, διακινούσαν, διέθεταν και χορηγούσαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναβολικές ουσίες, κυρίως για το bodybuilding, εξαρθρώθηκαν την Πέμπτη από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είχε προηγηθεί συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη εννέα, συνολικά, ατόμων ηλικίας 24 έως 57 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εγκληματικές οργανώσεις διέθεταν ιεραρχική δομή και διαρκή δράση, ενώ τα μέλη τους δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο πεδίο ευρείας διάθεσης παράνομων και απαγορευμένων αναβολικών ουσιών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Επιπρόσθετα, τα μέλη των οργανώσεων διακινούσαν και εμπορεύονταν και φαρμακευτικά σκευάσματα με παράνομο τρόπο, που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της χρήσης των προαναφερόμενων αναβολικών ουσιών.

Δράση σε Ελλάδα, Κυπρο και Γερμανία η πρώτη οργάνωση

Σχετικά με την πρώτη εγκληματική οργάνωση, την εισαγωγή πρώτων υλών από την Κίνα, τη Βουλγαρία και την Αυστρία, είχε αναλάβει ένας 40χρονος (με τη συμβολή δύο ατόμων με ενεργό ρόλο στον χώρο του bodybuilding), ο οποίος στη συνέχεια προέβαινε στην παρασκευή παράνομων αναβολικών στην τελική τους μορφή, στην αποθήκη-παρασκευαστήριο που διατηρούσε στην Αθήνα.

Ακολούθως, προμήθευε τα μέλη της οργάνωσης με τα αναβολικά και αυτά θα αναλάμβαναν την περαιτέρω διακίνηση στους ενδιαφερόμενους χρήστες, μεταξύ των οποίων και αθλητές του bodybuilding κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων ή ενόψει της συμμετοχής τους σε αυτούς. H εγκληματική οργάνωση είχε επεκτείνει, ακόμη, τη δράση της στην Κύπρο και τη Γερμανία.


Ελλάδα και Κύπρος οι χώρες ενδιαφέρντος της δεύτερης οργάνωσης

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν υπό τις οδηγίες και τις εντολές 33χρονου, που αναζητείται. Τα μέλη της οργάνωσης απέστελλαν παράνομα σκευάσματα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ η προμήθεια των πρώτων υλών για την παρασκευή τους γινόταν από την Τσεχία και την Κίνα.

Σημειώνεται ότι ο 33χρονος είχε δημιουργήσει σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την εμπορία, προμήθεια, διακίνηση και χορήγηση των παράνομων σκευασμάτων σε πελάτες, μεταξύ των οποίων και αθλητές του bodybuilding.

Για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα έσοδά τους, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε μεγάλο αριθμό κινήσεων μέσω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.


Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις οικίες και λοιπούς χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη των οργανώσεων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

– 2.935 φιαλίδια-κάψουλες αναβολικών ουσιών,
– 2.150 γραμμάρια σκόνης αναβολικών ουσιών και άγνωστων ουσιών,
– 4 δοχεία με σκόνη άγνωστης ουσίας,
– 4.980 ml αναβολικών ουσιών σε υγρή μορφή και αιθανόλης,
– χρηματικό ποσό 7.530 ευρώ,
– 2 πιστόλια και περίστροφο,
– 33 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
– 21 συσκευές κινητών τηλεφώνων,
– 4 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
– 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
– 4 φορητές μονάδες αποθήκευσης usb sticks,
– πλήθος κενών συσκευασιών αναβολικών ουσιών,
– εξοπλισμός παρασκευής αναβολικών ουσιών και
– μεγάλος αριθμός εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων.

Τα συνολικά έσοδα των δύο εγκληματικών οργανώσεων από την πώληση των κατασχεθέντων αναβολικών σκευασμάτων θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 300.000 ευρώ.


Σε βάρος των μελών των εγκληματικών οργανώσεων σχηματίστηκε δικογραφία για τα- κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, νοθεία τροφίμων και παραβάσεις των νομοθεσιών για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται την Πέμπτη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου