ΕΛΛΑΔΑ

Aγωνία για υποψηφίους: To μεσημέρι η ανακοίνωση βαθμών

aγωνία-για-υποψηφίους-to-μεσημέρι-η-ανακ-457762

Τέλος στην αγωνία των 100.000 υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνει σε λίγες ώρες με την ανακοίνωση των βαθμολογιών στη 1 το μεσημέρι.

Με τα “προγνωστικά” να κάνουν λόγο για χαμηλές επιδόσεις σε κομβικά μαθήματα, οι εκτιμήσεις, λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια των βαθμολογιών, επιμένουν σε πτώση των βάσεων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά για κάθε επιστημονικό πεδίο.

Η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων αναμένεται στο 2ο επιστημονικό πεδίο (πολυτεχνικά τμήματα και τμήματα θετικών επιστημών), συγκρατημένη εκτιμάται ότι θα είναι η πτώση στο 3ο επιστημονικό πεδίο που αφορά τις επιστήμες υγείας, μείωση, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ως προς το μέγεθός της, των μορίων εισαγωγής αναμένεται στο 4ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών τμημάτων και αυτών της Πληροφορικής, ενώ τέλος το 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται να αποτελέσει τη μοναδική εξαίρεση με μικρές αυξομειώσεις.

Μέχρι τις 2 Ιουλίου συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία για τους υποψηφίους στα ειδικά μαθήματα, ενώ την Πέμπτη 4 Ιουλίου, θα δίνεται η δυνατότητα για την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται η δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Η συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφικού δελτίου αποτελεί τη δεύτερη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι αμέσως μετά την ενημέρωση για τη βαθμολογία τους.

Πλήθώρα νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, κατάργηση των ΤΕΙ και νέα αντικείμενα σπουδών περιλαμβάνονται στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας που εγκαινιάζεται τον Σεπτέμβρη του 2019. Περίπου το 1/3 των τμημάτων, που περιλαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια στο μηχανογραφικό δελτίο, είτε έχει αλλάξει ακαδημαϊκό “καθεστώς” (από τεχνολογικό σε πανεπιστημιακό τμήμα), είτε έχει προχωρήσει σε συγχωνεύσεις με άλλα τμήματα παρέχοντας νέες κατευθύνσεις και πιθανόν νέες επαγγελματικές δυνατότητες με την απόκτηση πτυχίου. Υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία, που αφορά σπουδές σε καινούρια επιστημονικά πεδία στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και στα τμήματα, για την εισαγωγή των οποίων είναι υποχρεωτικά, όπως ξένες φιλολογίες, αρχιτεκτονικές, ναυτιλία και τουριστικών επαγγελμάτων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους

-Η προθεσμία ( 15 Ιουλίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

-Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους.

-Οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή μέχρι 15 Ιουλίου 2019.

-Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας

-Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου