ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Διαμάχη για την σειρά ομιλίας της ΚΟ Ανεξάρτητων Βουλευτών

βουλή-διαμάχη-για-την-σειρά-ομιλίας-τη-457474

Ζήτημα σχετικά με τον τρόπο και την σειρά συμμετοχής στις συνεδριάσεις της Βουλής ανέκυψε με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Βουλευτών, που σήμερα αριθμεί 16 βουλευτές.

Το θέμα προέκυψε, όταν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Α’ Θερινού Τμήματος ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Δραγασάκης, βασιζόμενος σε σημείωμα των υπηρεσιών της Βουλής έδωσε τον λόγο στη Θεοδώρα Τζάκρη, ως εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, μετά τον ομιλητή του ΠαΣοΚ και όχι στο τέλος των ομιλιών των εισηγητών των κομμάτων, όπως γινόταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες.

Ενστάσεις ήγειραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι αυτή η πρακτική δημιουργεί προηγούμενο που θα συμπαρασύρει μία σειρά θεμάτων, όπως η ποσόστωση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και η συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ανέφερε ότι δεν ήταν μία αυθαίρετη απόφασή του, αλλά το θέμα είχε τεθεί από τον Οδυσσέα Βουδούρη πριν από τρεις έως τέσσερις μήνες στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Γι’ αυτό ο κ. Μεϊμαράκης ρώτησε την Επιστημονική Επιτροπή, η οποία του απάντησε -προφορικά- ότι με βάση το άρθρο 19 του Κανονισμού, που αναφέρει ότι η σειρά των κοινοβουλευτικών ομάδων καθορίζεται από τη δύναμή τους σε αριθμό βουλευτών, πρέπει οι ανεξάρτητοι βουλευτές να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έχουν συγκροτήσει.

Όπως επέμεινε ο κ. Μεϊμαράκης, για το θέμα ήταν ενήμερη η Διάσκεψη των Προέδρων, γιατί ο ίδιος κινείται θεσμικά και σε καμία περίπτωση αυθαίρετα.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει έγγραφο αίτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο για να γνωμοδοτήσει, στη συνέχεια το θέμα θα συζητηθεί στη Διάσκεψη και η Βουλή θα αποφασίσει στην εισήγηση που θα υπάρξει. «Μέχρι τότε ας πάμε όπως ήμασταν. Το άρθρο 19 είναι ρητό, αλλά αν υπάρχει θέμα το Τμήμα θα λάβει την απόφαση» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου