ΕΛΛΑΔΑ

Αναστολή απεργίας αποφάσισαν οι γιατροί

αναστολή-απεργίας-αποφάσισαν-οι-γιατ-456776

Την αναστολή της απεργίας αποφάσισαν το μεσημέρι της Παρασκευής όλοι οι γιατροί (νοσοκομειακοί, γιατροί του ΙΚΑ και Ιατρικοί Σύλλογοι), δηλώνοντας ότι θα στραφούν σε νέα μορφή κινητοποιήσεων, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΣΥΠ ΙΚΑ ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος. Παράλληλα, θα επιλέξουν κι άλλη μορφή κι αποφασίστηκε να λήξει η κατάληψη του Αμφιθεάτρου του υπουργείου Υγείας.

Στόχος των γιατρών του ΙΚΑ σε συνεργασία και με άλλους ιατρικούς φορείς είναι να ακυρωθεί στην πράξη το νομοσχέδιο με προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά και άλλες μορφές κινητοποιήσεων οι οποίες θα αποφασιστούν τις προσεχείς ημέρες.

Ωστόσο οι γιατροί του ΙΚΑ ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις 23 Φεβρουαρίου στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Στην ίδια απεργιακή κινητοποίηση θα λάβουν μέρος και οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως αποφάσισε η ομοσπονδία τους (ΟΕΝΥΓΕ), εν όψει των συνελεύσεων που θα γίνουν σε όλα τα νοσοκομεία,

προκειμένου να αντιδράσουν με άλλους τρόπους στο νομοσχέδιο, όπως η κατάληψη σε ταμεία νοσοκομείων κατά την διάρκεια των εφημεριών.

Στόχος, οι πολίτες να μην πληρώνουν χρήματα για την εξέταση.

Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΙΚΑ αναφέρουν ότι θα διεκδικήσουν δικαστικά την κατοχύρωση του 20λεπτου χρόνου εξέτασης του ασθενή, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασφαλισμένων και να μην υποβαθμίζεται ο ρόλος του γιατρού του ΙΚΑ, ο οποίος -όπως τονίζουν- συκοφαντείται ως απλός συνταγογράφος.

 

Από τον Ιούνιο το νέο σύστημα

Το ενδεχόμενο της εφαρμογής του νέου συστήματος υγείας από τον Ιούνιο πανελλαδικά και όχι πιλοτικά, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, εξετάζουν τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης μετά την ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, «εξετάσαμε και το δεδομένο αντί να κάνουμε πιλοτική εφαρμογή την 1η Ιουνίου, μήπως πάμε σε όλη την Ελλάδα. Να σκεφτούμε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με δεδομένο το γεγονός ότι λόγω της απεργίας μπήκαν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ στο χώρο των ασφαλισμένων των άλλων ταμείων και ήδη υπάρχει μια εμπειρία από τους καταλόγους που θέλουν διορθώσεις».

Όπως πρόσθεσε κάτι τέτοιο διευκολύνεται από το γεγονός ότι ο ΟΠΑΔ, "βάσει του νόμου που ψηφίστηκε είναι πια ταμείο και άρα θα μπορεί να πληρώνει με τους τρόπους που και το ΙΚΑ πληρώνει, δηλαδή σε 45 μέρες από τη δημιουργία της οφειλής".

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου