ΕΛΛΑΔΑ

Λύση για τους μετανάστες απεργούς πείνας

λύση-για-τους-μετανάστες-απεργούς-πεί-456753

Αμεση λύση στο πρόβλημα των 247 μεταναστών, οι οποίοι συνεχίζουν για 18η ημέρα την απεργία πείνας, ζητούν με παρέμβασή τους στην Κυβέρνηση η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η Γ.Σ.Ε.Ε.

Οι ενώσεις των εργαζομένων καλούν την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την χρόνια πρακτική της εκμετάλλευσης των μεταναστών η οποία, όπως αναφέρουν, είχε ως αποτέλεσμα την εκ μέρους τους αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων για τη νομιμοποίησή τους ενσήμων.

Παράλληλα, υποστηρίζουν, ότι η εξάντληση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας αφήνει περιθώρια ικανοποίησης του βασικού τους αιτήματος για νομιμοποίηση.

Την ίδια ώρα, με τη νέα υπουργική απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, προωθείται ταχύρρυθμα η εξέταση, σε β’ βαθμό, των αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου σε μετανάστες, που εκκρεμούν από το παρελθόν.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου σε α’ βαθμό, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στο χρονικό διάστημα από 22/11/10, που τέθηκε σε εφαρμογή το μεταβατικό ΠΔ 114, μέχρι και τις 10/2/11 έχει παραλάβει 950 αιτήματα. Ήδη, έχουν διενεργηθεί 509 συνεντεύξεις και υπεβλήθη εισήγηση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε 38 περιπτώσεις.

Το 2009 είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε 36 περιπτώσεις, ενώ το 2010, χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο σε 91 περιπτώσεις, από τις οποίες οι 65 εξετάσθηκαν θετικά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2010.

Συνάντηση, για το θέμα, είχαν μάλιστα την Παρασκευή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με εκπροσώπους επιτροπών μεταναστών, που αιτούνται πολιτικό άσυλο, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, η εκπρόσωπος του Υπουργείου στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Παρισίων, και ο υπασπιστής του υπουργού, Α/Δ.

Από την πλευρά του Υπουργείου, επισημάνθηκε ότι ο υπουργός έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αναμόρφωση του πολιτικού ασύλου στη χώρα και ότι, ήδη, η πολιτική βούλησή του έχει λάβει σάρκα και οστά με την υιοθέτηση του ΠΔ 114, και με το Νόμο 3907 για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 26 Ιανουαρίου 2011.

Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκαν έπειτα από ειδική εκπαίδευση των μελών τους, ανεξάρτητες δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, στις οποίες συμμετέχουν, ως πρόεδροι, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, ή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Ελληνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσκεψη Οικολόγων Πρασίνων

To πρωί της Παρασκευής, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων πραγματοποίησε επίσκεψη στο κτήριο επί των οδών Ηπείρου και Αχαρνών όπου στεγάζονται οι λαθρομετανάστες απεργοί πείνας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δήλωσαν τη στήριξή τους στον αγώνα για βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική με θεμέλιο τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδίκασαν το κλίμα λαϊκισμού και τις προσπάθειες να καλλιεργηθεί ανησυχία στην κοινή γνώμη για μικροκομματική εκμετάλλευση και τόνισαν την ανάγκη να ακούσει η κυβέρνηση με προσοχή τα αιτήματα των απεργών και να δώσει επείγουσες λύσεις πριν φθάσουμε σε σημείο να χαθούν ζωές.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου