ΕΛΛΑΔΑ

Αφέθηκε ελεύθερος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για διπλή δολοφονία

αφέθηκε-ελεύθερος-αλλοδαπός-κατηγορ-455881

Ελεύθερος ο 25χρονος Πακιστανός W.A., ο οποίος κατηγορείται για διπλή δολοφονία στην πατρίδα του, όπου συμμετείχε σε σκληρή οργάνωση εκβιαστών.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», το δικαστικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε επί ελληνικού εδάφους για τον μέχρι πρότινος καταζητούμενο με «ερυθρά αγγελία» της Ιντερπόλ κατέληξε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άλλη επιλογή από το να αφεθεί ελεύθερος, παρότι χαρακτηρίζεται από τις Αρχές ως «εξαιρετικά επικίνδυνος».

Ο 25χρονος κρατούνταν για διοικητική απέλαση στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, μέχρι που στις 26 Απριλίου 2017 ο επιτρεπτός χρόνος κράτησής έληξε. Έκτοτε κυκλοφορεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Παράλληλα, έχει υποβάλλει αίτηση για χορήγηση ασύλου, η οποία εκκρεμεί.

Ο κ. Παναγιώτης Μπαϊλακτάρης, δικηγόρος της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων του W.A., κάνει λόγο για αβάσιμη και προσχηματική αίτηση: «Οι αρμόδιες Αρχές όφειλαν να έχουν αντιμετωπίσει το αίτημά του για άσυλο πολύ πριν λήξει ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος κράτησης ενός ατόμου που αποτελεί κίνδυνο και για την εθνική ασφάλεια, αλλά και για τη δημόσια τάξη».

Ο W.A. διέπραξε στις 2 Ιουλίου 2014 με τη συμμορία του διπλή ανθρωποκτονία στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τις Αρχές, συμμετείχε σε οργάνωση που πουλούσε προστασία σε καταστήματα, ανάμεσά τους πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν συνήθως μαζί τους καλάσνικοφ και δεν δίσταζαν να πυροβολούν όταν κάποιος έφερνε αντίσταση. Τα θύματα της διπλής δολοφονίας έφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιρρήσεις στους εκβιασμούς με αποτέλεσμα να δεχθούν πυρά. Ο ένας από τους δύο, μάλιστα, δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι. Την ώρα του εγκλήματος υπήρχαν περίπου 10 μάρτυρες και έτσι η πακιστανική Αστυνομία μπόρεσε να «δέσει» τη δικογραφία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Ο 25χρονος, ωστόσο, κατάφερε τότε να διαφύγει από το Πακιστάν με αποτέλεσμα η Ιντερπόλ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης και «ερυθρά αγγελία» που ανέφερε ότι ο δράστης «πιθανόν να επισκεφτεί την Ελλάδα». Έτσι και έγινε. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ο Πακιστανός εντοπίστηκε στην περιοχή της Θήβας και συνελήφθη. Ακολούθησε ένα δικαστικό θρίλερ με τον W.A. να ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στη χώρα του γιατί κινδυνεύει με θανατική ποινή, ενώ ζήτησε να του χορηγηθεί άσυλο. Οι δικαστικές Αρχές του Ναυπλίου απεφάνθησαν –ύστερα από καθυστέρηση λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν με τη γλώσσα στην οποία ήταν γραμμένη η δικογραφία- την έκδοση του δράστη. Ο κατηγορούμενος, όμως, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, που έκρινε ότι δεν πρέπει να εκδοθεί διότι κινδυνεύει στη χώρα του με θάνατο. Έτσι, ο δράστης κατέληξε να κρατείται –μέχρι τις 26 Απριλίου- στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Από την πλευρά τους οι οικογένειες των θυμάτων δίνουν το δικό τους αγώνα για να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ο 25χρονος. Ο αδερφός του θύματος, Sohail Maqsood, ο οποίος ζει στην Ισπανία όπου διατηρεί σούπερ μάρκετ, προσπαθεί μέσω νομικού εκπροσώπου να παρακολουθήσει τη δικαστική εξέλιξη, για την οποία είχε δηλώσει στον «ΕΤ» δυσαρεστημένος: «Αν ισχύσει η απόφαση για τη μη έκδοσή του, τότε να ξέρετε πως η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκληματιών. Πάρτε για παράδειγμά αυτό που έγινε στην Γερμανία με τον Αφγανό. Είχε βιάσει την κοπέλα στην Ελλάδα και μετά το έκανε και στην Γερμανία. Να ξέρετε ότι στο χωριό του δράστη όταν οι συγγενείς του έμαθαν για την απόφαση έκαναν μια μεγάλη γιορτή. Είχε μαζευτεί όλο το χωρίο για να γιορτάσει την απόφαση».

Ο δικηγόρος κ. Παναγιώτης Μπαϊλακτάρης αναφέρει ότι η περίπτωση του 25χρονου είναι παράδοξη και επικίνδυνη: «Ο υπήκοος Πακιστάν εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα ενώ τον βάραιναν από τις δικαστικές Αρχές της χώρας του δύο ανθρωποκτονίες. Αφού τα πράγματα εξελίχθηκαν δικαστικά όπως ο δράστης επιθυμούσε, τότε υπέβαλε αίτηση ασύλου στη χώρα μας. Μια αίτηση προδήλως αβάσιμη και προσχηματική. Οι ελληνικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον πραγματικά πολύ επικίνδυνο αυτόν κατηγορούμενο, όμως η αξιολόγηση του αιτήματός του έχει καθυστερήσει τόσο που αφέθηκε ελεύθερος.

Αυτό σημαίνει πως ο εν λόγω κατηγορούμενος, ως κινούμενη και δυναμική απειλή της δημόσιας τάξης, κυκλοφορεί χωρίς μέσα διαβίωσης ανάμεσα στους λοιπούς κοινωνούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σημαίνει βέβαια επίσης πως οι κρατικές δομές της χώρας μας είναι παντελώς ανεπαρκείς να προστατεύσουν την κοινωνία και τους πολίτες από επικίνδυνους κατηγορουμένους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου