ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Τσίπρα με Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντράγκι στις Βρυξέλλες

συνάντηση-τσίπρα-με-λαγκάρντ-γιούνκε-455864

Λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει από τις ενστάσεις (κυρίως) του ΔΝΤ απέναντι στα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της συμφωνίας θα επιχειρήσει να βρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 ώρα Ελλάδας, ενώ νωρίτερα (στις 13:00) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών.

Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα έως τις 20:00, οπότε πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα πρέπει να κλειδώσει αύριο Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ενστάσεις των θεσμών και το ζήτημα του χρέους

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, σε αυτήν τη φάση, βρίσκονται οι ενστάσεις του ΔΝΤ, αλλά και της Κομισιόν, για το «μίγμα» των μέτρων που προτείνονται, καθώς θεωρούνται υφεσιακά. Το Ταμείο προτιμά παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών, όπως περικοπές στις συντάξεις και προσαρμογές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, αντί αυξήσεων στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Επιπλέον το ΔΝΤ θεωρεί πως τα έσοδα που αναμένει η κυβέρνηση από τις φορολογικές παρεμβάσεις θα είναι κατά 500 εκατ. ευρώ έως 700 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα εκτιμώμενα, καθώς αμφισβητεί ότι θα εισπραχθούν.

Πάντως, η εμπλοκή δεν εντοπίζεται μόνο από την πλευρά του ΔΝΤ, καθώς χθες το βράδυ ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε μιλώντας σε έλληνες ευρωβουλευτές ότι στις Βρυξέλλες «σοκαρίστηκαν» από τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, αν και διαφωνούν δεν φαίνεται να σκοπεύουν να μπλοκάρουν τη συμφωνία για το «μίγμα» των μέτρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει αφενός να δώσει λύση στην εμπλοκή που έχει προκύψει κατά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες, αφετέρου θα διεκδικήσει σαφή αναφορά στο χρέος και το χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του ζητήματος.

Το εσωτερικό μέτωπο

Το ζήτημα του χρέους θέτουν πλέον ως «κόκκινη γραμμή» και οι ΑΝΕΛ, όπως προκύπτει μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου. Η άρση του «τελεσιγράφου» που είχε στείλει ο υπουργός Αμυνας για το θέμα της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, εκτιμάται ότι δίνει ευχέρεια κινήσεων στον πρωθυπουργό εν όψει των σημερινών επαφών του.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και από διάφορες πλευρές έχουν διατυπωθεί ενστάσεις επί των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, πολλά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν πως η συμφωνία θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σε περίπτωση, δε, που υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία από βουλευτές της συγκυβέρνησης, το Μαξίμου έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η απώλεια της δεδηλωμένης θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, θέτωντας προ διλήμματος τους βουλευτές που αντιδρούν.

Για τα μέτρα πρόκειται να ενημερώσει την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης το μεσημέρι.

Εφόσον, δεν υπάρξει σοβαρή εμπλοκή μεταξύ Αθήνας και δανειστών και η συμφωνία κλείσει αύριο Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το κείμενο θα πρέπει να «μεταφραστεί» σε νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Η καταληκτική ημερομηνία ψήφισης της συμφωνίας είναι η 30η Ιουνίου, όταν ολοκληρώνεται η παράταση της δανειακής σύμβασης.

Σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συμφωνία, δήλωση – χρησμό έκανε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Επικαλέστηκε την κυπριακή εμπειρία, χαρακτηρίζοντάς την χρήσιμη εν όψει των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν.

Η.Κ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου