ΕΛΛΑΔΑ

Εχει μείνει πίσω στην ισότητα των φύλων η ΕΕ

εχει-μείνει-πίσω-στην-ισότητα-των-φύλω-455383

Μακριά από τον στόχο της συμμετοχής των γυναικών σε ποσοστό 75% στην αγορά εργασίας μέχρι το 2020, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών, με το ποσοστό πλήρους απασχόλησης των γυναικών να ανέρχεται για το 2012 σε 50%, ενώ η συνολική μέση απασχόληση είναι 59%. Επίσης, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 76% της μερικής απασχόλησης στην ΕΕ. Αυτή η πρωτιά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανισότητες στην αγορά εργασίας, ακόμη και σε μια εποχή που το ζήτημα της ισότητας των φύλων θεωρείται συχνά ξεπερασμένο. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην χώρα μας σήμερα, Πέμπτη, ως μέρος της νέας έκθεσης «Γυναίκα και Οικονομία» του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων (EIGE).

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό πλήρους απασχόλησης για τους άνδρες έφτασε το 2012 στο 72%, μόλις τρεις μονάδες μακριά από τον στόχο του 75% και 22 μονάδες πάνω από τη μέση γυναικεία απασχόληση. Μια γρήγορη ματιά στα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύει την ανάγκη στοχευμένων δράσεων υποστήριξης της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, πιο κοντά στον στόχο Ευρώπη 2020 φαίνεται πως βρίσκονται η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία, ακολουθούν η Λιθουανία και η Λετονία.

Ο ευρωπαϊκός Βορράς «σκοράρει» στην ισότητα

Ο δείκτης ισότητας των φύλων, μια καινοτομία που εισήχθη πρώτη φορά στην νέα έκθεση, αποτελεί έναν απλό δείκτη που μετρά σε κλίμακα από το 1 έως το 100 την ισότητα των φύλων, έχοντας ενσωματώσει έξι σημαντικές παραμέτρους: εργασία, αμοιβή, γνώση, χρόνος, εξουσία, υγεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως μέχρι σήμερα έχει διανύσει μόλις τον μισό δρόμο προς την ισότητα, καθώς «σκοράρει» μόλις 54 βαθμούς. Στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών βρίσκονται η Σουηδία με 74,3, η Δανία με 73,6 και η Φινλανδία με 73,4. Τη χειρότερη επίδοση σημειώνει το Βέλγιο μόλις με 37, ενώ δεύτερη από το τέλος έρχεται η Ελλάδα με 40. Στους χειρότερους κατατάσσονται επίσης η Ιταλία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Μάλτα και η Πορτογαλία.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να γίνουν σε όλη την Ευρώπη για την ισότητα των δύο φύλων στην εργασία. Αν και δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον παράγοντα αυτό στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, η εργασία συνολικά πλήττεται από την κρίση σε όλα τα κράτη μέλη» τόνισε η δρ. Αν Χάμπερτ, ερευνήτρια του EIGE, παρουσιάζοντας και τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα.

Πρωτιά στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες

Στη χώρα μας το ποσοστό των γυναικών ηλικίας 20-64 ετών που εργάζονται με σχέση πλήρους απασχόλησης, μόλις ξεπερνά το 40%, ενώ το ποσοστό αυτό για τους άνδρες κυμαίνεται κοντά στο 65%. Ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση, στη χώρα μας ποσοστό 60% της μερικής απασχόλησης καταλαμβάνεται από γυναίκες, ποσοστό που παραμένει όμως κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η φροντίδα της οικογένειας αναδεικνύεται στον βασικό λόγο που οι γυναίκες δεν βρίσκουν πλήρη απασχόληση.

Ο τομέας στον οποίο η χώρα μας παίρνει την πρωτιά σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων γυναικών, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται στο 10%. Στην Ελλάδα, το ποσοστό φαίνεται πως είναι υπερδιπλάσιο. Αν και η επιχειρηματικότητα θεωρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως μπορεί να προσφέρει στις γυναίκες μεγάλες ευκαιρίες εργασίας, φέρνοντας και πιο κοντά τον στόχο της ισότητας, η παγίδα είναι η λεγόμενη «πλασματική» αυτοαπασχόληση.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου