ΕΛΛΑΔΑ

Κάθε χρόνο 40.000 ανήλικες στην Ελλάδα κάνουν άμβλωση

κάθε-χρόνο-40-000-ανήλικες-στην-ελλάδα-κάνο-454504

Παρότι η οικονομική κρίση επέφερε αισθητή μείωση στις εκτρώσεις εντός των συνόρων, η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» Ευρώπης με 80.000 εκτρώσεις ετησίως (δηλαδή όσες είναι πλέον και οι γεννήσεις) ενώ πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι το 50% των αμβλώσεων γίνεται σε ανήλικα κορίτσια.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τα στοιχεία αυτά που προέρχονται από νέα βρετανική μελέτη την οποία συντόνισαν οι Πανεπιστημιακές Μαιευτικές-Γυναικολογικές Κλινικές του University of London απεικονίζουν την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των νεαρών κοριτσιών για την αντισύλληψη, με μόλις το 3% των Ελληνίδων να προτιμά το χάπι όταν στη γειτονική (και οπισθοδρομική σε πολλά γυναικεία ζητήματα) Τουρκία το 9% των γυναικών προτιμά την αντισύλληψη με χάπι και στην Ευρώπη μία στις δύο γυναίκες επιλέγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα στον «Ελεύθερο Τύπο», ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Princess Royal University Hospital του Λονδίνου, τονίζει ότι οι εκτρώσεις έχουν οδυνηρές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες ειδικά στις έφηβες. «Οι κοπέλες στιγματίζονται (σωματικά και ψυχικά), αφού πολλές από τις συνέπειες τις ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Οι σωματικές επιπτώσεις μιας άμβλωσης μπορεί να είναι προσωρινές όπως οι επιμολύνσεις, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, οι αιμορραγίες, η διάτρηση της μήτρας, ο τραυματισμός του εντέρου, η ρήξη του τραχήλου της μήτρας και ο τραυματισμός του ουρητήρα, ενώ ένα 5% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση υφίσταται μόνιμη στειρότητα. Επίσης αμερικανικές έρευνες ενοχοποιούν τις εκτρώσεις για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού» λέει ο δρ. Χανδακάς.

Το χάπι της επόμενης ημέρας

Ενδεικτικό της ελλιπούς ενημέρωσης των νεαρών γυναικών στην Ελλάδα είναι και το γεγονός πως το 27% των Ελληνίδων καταφεύγει στο χάπι της επόμενης ημέρας (δηλαδή την επείγουσα αντισύλληψη) προκειμένου να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Πέρυσι πουλήθηκαν δύο εκατομμύρια δισκία, ενώ τα «κλασικά» νεότερης γενιάς αντισυλληπτικά χάπια τα χρησιμοποιεί μόλις το 3% των Ελληνίδων. Αυξημένη είναι και η χρήση προφυλακτικού (το χρησιμοποιεί το 75% των ζευγαριών στην Ελλάδα, όταν παλιότερα το επέλεγε μόλις το 30%).

Τα στοιχεία σε απόλυτους αριθμούς σοκάρουν:

  • 80.000 εκτρώσεις γίνονται ετησίως στην Ελλάδα, όσες και οι γεννήσεις
  • 150.000 εκτρώσεις γίνονταν ετησίως στην Ελλάδα προ κρίσης
  • 3% των Ελληνίδων παίρνει το χάπι, όταν αντισύλληψη με χάπι προτιμά το 45% των γυναικών στην Ευρώπη και το 9% των γυναικών στην Τουρκία
  • 75% των ζευγαριών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί προφυλακτικό
  • 27% των Ελληνίδων χρησιμοποιεί επείγουσα αντισύλληψη (χάπι της επόμενης ημέρας)
  • 2.000.000 δισκία πουλήθηκαν πέρσι στη χώρα μας

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου