ΕΛΛΑΔΑ

Απέτρεψαν τρεις αυτοκτονίες μέσω του «CYBER ALERT»

απέτρεψαν-τρεις-αυτοκτονίες-μέσω-του-453114

Ακόμα τρεις περιπτώσεις εκδήλωσης αυτοκτονίας απετράπησαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», κατά το διήμερο 22-23 Ιουνίου 2015. Πρόκειται για τις περιπτώσεις τριών ατόμων που εκδήλωσαν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα: μιας 19χρονης, μιας 55χρονης και μιας 44χρονης

Ειδικότερα:

Στην πρώτη περίπτωση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε, πρωινές ώρες της 23.06.2015, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι χρήστης του διαδικτύου, που διατηρεί προφίλ σε γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει.

Από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε άμεσα ενδελεχής αστυνομική-ψηφιακή έρευνα και αλληλογραφία με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να προκύψουν τα στοιχεία ταυτότητας 19χρονης.

Τα στοιχεία της 19χρονης παρασχεθήκαν στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και στο πλαίσιο επισταμένων ερευνών εντοπίστηκε και διασφαλίστηκε άμεσα η σωματική της ακεραιότητα.

Στη δεύτερη περίπτωση, πρωινές ώρες της 23.06.2015, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε από άτομο, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», ότι γυναίκα γνωστή του, που διατηρεί προφίλ σε γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει.

Εξειδικευμένοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συστηματική έρευνα για την ταυτοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και τόπου διαμονής του ατόμου αυτού, από την οποία προέκυψε ότι πρόκειται για 55χρονη. Τα στοιχεία της γυναίκας δόθηκαν στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου διαμονής της και άμεσα διασφαλίστηκε η σωματική της δραστηριότητα.

Στην τρίτη περίπτωση, βραδινές ώρες της 22-06-2015, διαβιβάστηκε στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω SIRENE, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαχειριστή ιστοσελίδας διαδικτυακών παιχνιδιών, στο οποίο ανέφερε ότι χρήστης της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.

Στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διεξήγαγαν, άμεσα, αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε η διαδικτυακή σύνδεση, του επίμαχου χρήστη.

Αμέσως ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και όπως πρόκυψε, το άτομο που εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει είναι 44χρόνη, η οποία εντοπίστηκε και διασφαλίστηκε η σωματική της δραστηριότητα.

Για όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, για τα κατά Νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ) με λειτουργικό σύστημα ios – android : CYBERKID
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου