ΕΛΛΑΔΑ

Πεντέλη: Αντιδράσεις για την απόφαση του δασαρχείου να θανατωθούν αγριογούρουνα

πεντέλη-αντιδράσεις-για-την-απόφαση-τ-448660

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης, με την οποία καλεί σε κυνήγι αγριογούρουνων στην περιοχή. Στόχος είναι, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του δασάρχη, να μειωθεί ο πληθυσμός των ζώων στο δάσος μεταξύ Εκάλης και Διονύσου.

Και όλα αυτά, ενώ το κυνήγι απαγορεύεται μετά τις πυρκαγιές.

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει, είναι μεταξύ των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών και διάφορων φιλοζωικών οργανώσεων για την προστασία των άγριων ζώων από τη μία, και του Δασαρχείου μαζί με τους κυνηγετικούς συλλόγους, από την άλλη.

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι τα αγριογούρουνα, είναι σχεδόν εξημερωμένα, με συνέπεια να κυκλοφορούν στο δρόμο αναζητώντας τροφή κυρίως σε απορρίμματα, ενώ έχουν θεαθεί ακόμα και μέσα σε αυλές σπιτιών, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Μαλιστα, επισημαίνουν ότι όταν προ πενταετίας εμφανίσθηκαν κάποια λίγα αγριογούρουνα- υβρίδια, κατά κύριο λόγο- το Δασαρχείο Πεντέλης αρνήθηκε να προχωρήσει στην παγίδευση και μεταφορά των ζώων σε ασφαλέστερο περιβάλλον, μακριά από τον αστικό ιστό. Το αποτέλεσμα είναι τα ζώα να πολλαπλασιάζονται και να φτάνουν να αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια των σπιτιών, ενώ ουδέποτε έχουν εκδηλώσει επιθετικότητα ή έχουν προκαλέσει σοβαρά τροχαία.

Ο αντίλογος, προέρχεται καταρχήν από διάφορους κυνηγετικούς συλλόγους που θεωρούν ότι το κυνήγι συγκεκριμένου αριθμού αγριογούρουνων θα συμβάλλει στην μείωση του υπερβολικού αριθμού που παρατηρείται αυτή την περίοδο. Μαζί και το Δασαρχείο που με σχετική απόφαση την προσεχή Τρίτη 31 Αυγούστου, από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 12 το μεσημέρι, δασοφύλακες, μαζί με κυνηγούς από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου θα στήσουν παγάνες και θα βγουν κυνήγι, αγριογούρουνων.

Το προγραμματισμένο για την Τρίτη κυνήγι όμως, που αποφασίσθηκε παρά την απαγόρευση, προβλέπει την παρουσία ενός περιπολικού για να εμποδίζονται πεζοί να μπαίνουν στο δάσος: Πλην όμως, στο δάσος μπορεί να μπει κανείς από αναρίθμητα σημεία την ώρα του κυνηγιού των αγριογούρουνων, με κίνδυνο να προκληθεί σοβαρό ατύχημα από αδέσποτα σκάγια.

Διευκρινίσεις Αμυρά

Μπροστα σε αυτό το αδιέξοδο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να παίξει το ρόλο του “Ποντίου Πιλάτου” προσπαθώντας να βρει μια συμβιβαστική λύση που δεν θα δυσαρεστεί κάποιο από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, που έχουν δημιουργηθεί.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά, ο οποίος σε παρέμβαση του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε πως τα “αγριογούρουνα δε θα θανατωθούν, αλλά θα μεταφερθούν στο φυσικό τους χώρο που είναι το δάσος”.

Διαφωνεί ο δήμος Διονύσου

Σαφή θέση ενάντια στη θανάτωση των αγριόχοιρων πήρε ο Δήμος Διονύσου, με σχετική ανακοίνωσή του.Συγκεκριμένα αναφέρει πως με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο Δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά κάθετα αρνητικός στην θανάτωσή τους ενώ κάνει έκκληση για άλλες μεθόδους μείωσης του πληθυσμού τους.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου