ΕΛΛΑΔΑ

Γιούνκερ: «Το “οχι” σημαίνει ότι η Ελλάδα λέει “οχι” στην Ευρώπη

γιούνκερ-το-οχι-σημαίνει-ότι-η-ελλ-448479
Παρέμβαση στην διαδικασία του δημοψηφίσματος έκανε με τη του συνέντευξη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ λέγοντας ότι «θα ήθελα να δω τους Έλληνες πολίτες να ψηφίζουν “ναι” στο δημοψήφισμα», ενώ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει να κάνει νέες προτάσεις.

«Ένα “όχι” στο δημοψήφισμα, θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη» ανέφερ ο Πρόεδρος της Κομισιόν. Στην συνέντευξή του ο κ. Γιούνκερ ισχυρίστηκε ακόμη ότι «Την Παρασκευή για άλλη μια φορά ήμασταν αποφασισμένοι ετοιμάζοντας τη συμφωνία. Αυτή έσπασε με την απόφαση για δημοψήφισμα και την απόφαση να γίνει μια εκστρατεία για το “όχι”. Να θέσει μια δημοκρατία εναντίον 18. Αυτό δε βοηθάει κανέναν ευρωπαίο πολίτη κανέναν έλληνα πολίτη. Θα πρέπει, όμως, οι Ελληνες να ξέρουν ξεκάθαρα τι διακυβεύεται την επόμενη Κυριακή».

Υποστήριξε ακόμη ο κ. Γιούνκερ ότι «εξερεύνησα όλες τις δυνατότητες για μια συμφωνία για το καλό του ελληνικού λαού δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ομόφωνη συμφωνία από τις άλλες 18 χώρες. Δεν εκφράστηκαν με τελεσίγραφα. Η δική μας προσέγγιση ήταν και είναι να κάνουμε μια συμφωνία δίκαιη και συγκροτημένη. Προσαρμόσαμε τις μεθόδους εργασίας μας σε αυτό που που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Δείξαμε αποφασιστικότητα και επιμονή για τις ελληνικές προτάσεις».

«Αισθάνομαι προδομένος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απορρίπτοντας τα περί τελεσιγράφων και εκβιασμών προς την Ελλάδα για την πρόταση των θεσμών.

Αντιθέτως χαρακτήρισε μονομερή την απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών. Δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Όλοι κερδίζουμε όλοι χάνουμε. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το θέαμα που παρουσίασε η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα.», είπε μεταξύ άλλων

«Εκανα τα πάντα και άλλοι προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα για την Ελλάδα και δεν μας αξίζει αυτή η επικρτική στάση ούτε σε μένα, ούτε στον κ. Ντεϊσελμπούμ», είπε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Τονίζοντας ότι θέλαμε να εξευρεθεί λύση.

«Οι ελληνικές αρχές αποχώρησαν απροσδόκητα από τις διαπραγματεύσεις, που δεν είχαν ολοκληρωθεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει με μια χρηματοδότηση για τους επόμενους μήνες.

«Εχουμε μετακινήσει βουνά μέχρι τι στιγμή που η ελληνική πλευρά έκλεισε την πόρτα. Δεν έχω να κάνω νέες προτάσεις», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής και επισήμανε δεν ξέρω τι γνωρίζει ο ελληνικός λαός για τις δικές μας προσπάθειες και όλη την πρόταση,

«Πρέπει να γνωρίζουν ποια ήταν η αλήθεια και τι βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»,

Σε μια Δημοκρατία έχει το απόλυτο δικαίωμα μια κυβέρνηση να θέτει αυτά τα ερωτήματα υπόψη του λαού και κάθε πολίτης οφείλει να γνωρίζει όλη την αλήθεια. Από τη δική μας πλευρά η πόρτα είναι ανοιχτή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου