ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρή προειδοποίηση Γιούνκερ

αυστηρή-προειδοποίηση-γιούνκερ-445958

Ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στους στόχους.

Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προς την Ελλάδα για το πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος των δαπανών, λίγες ημέρες μετά την είδηση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας το 2010 θα κλείσει σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι στην αρχή είχε υπολογιστεί.

Οι παρατηρήσεις του κ. Γιούνκερ υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ανίκανη να σταματήσει τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ δαπανών και εσόδων.

Σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρει πως «εμείς υπενθυμίσαμε στις ελληνικές αρχές πως είναι σημαντικό να παραμείνουν πιστοί στους στόχους για τα δημόσια ελλείμματα μέσα στα επόμενα χρόνια.»

Μάλιστα, νωρίτερα μία εβδομάδα πηγή προσκείμενη στους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το 2010 το έλλειμμα της χώρας ήταν μεγαλύτερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί και θα κλείσει πάνω από το 10%, προαναγγέλλοντας στην ουσία περισσότερα μέτρα λιτότητας.

«Πράσινο φως»

Η Πορτογαλία θα πρέπει να επιβάλλει αυστηρά μέτρα λιτότητας και να προωθήσει βαρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όταν ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες για την μορφοποίηση του πακέτου διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα αποτιμηθεί στα περίπου 80 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη σύνοδο του Ecofin στην Βουδαπέστη, συμφώνησαν επίσης για την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων προς την Ελλάδα αλλά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος, δεν συζήτησαν την περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία έχει επίσης ζητήσει μείωση του επιτοκίου των δανείων της.

Όσον αφορά την Πορτογαλία, οι υπουργοί ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έργο του σχεδιασμού ενός «πακέτου διάσωσης» σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μετά την επίσημη κατάθεση αιτήματος από μέρους της Λισσαβόνας την Πέμπτη το βράδυ.

Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, δήλωσε ότι πακέτο πιθανότατα θα περιλαμβάνει τριετές πρόγραμμα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα ανέλθει στα 80 δισ. ευρώ.

Τόνισε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένος μηχανισμός που θα έχει στόχο την διασφάλιση της σταθερότητας του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για λεπτομέρειες πάνω σε αυτό το θέμα.

Στην ανακοίνωση του Ecofin αναφέρεται ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μια «δια-κομματική» συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την μεταβατική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έως τα μέσα Μαΐου. Η συμφωνία αυτή θα υιοθετηθεί επισήμως στις 16 Μαΐου στην συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών και θα εφαρμοστεί παράλληλα με τις πορτογαλικές εκλογές στις αρχές Ιουνίου.

Οι υπουργοί δήλωσαν επίσης ότι τα μέτρα λιτότητας τα οποία απέρριψε η Πορτογαλία τον περασμένο μήνα θα αποτελέσουν το «σημείο εκκίνησης» των επικείμενων συνομιλιών, αλλά παραδέχτηκαν ότι το πακέτο δεν θα είναι πανομοιότυπο.

 

Δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα

Οταν την επόμενη Παρασκευή θα ξεκινά η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον με υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες από 180 χώρες θα έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Μιλώντας στην Deutsche Welle με αφορμή τη σύνοδο ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν τόνισε ότι οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί, αλλά και ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει να μάθει ακόμα πολλά από την κρίση: «Διαπιστώσαμε πόσα σημαντική είναι η παγκόσμια συνεργασία μέσα και έξω από τους κόλπους της ομάδας των G20. Είδαμε ότι η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δημιούργησε νέους κανόνες για τη λειτουργία του. Από την κρίση μάθαμε ότι δεν αρκεί να παρατηρούμε μόνο τα μακροοικονομικά μεγέθη. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην κατανομή του εισοδήματος και την απασχόληση, τα οποία είναι σε θέση να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών και ένα κλίμα αποσταθεροποίησης απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη».

Η κοινωνική συνισταμένη της κρίσης

Με άλλα λόγια ο Ντομινίκ Στρος Καν προβάλει την αναγκαιότητα του συνυπολογισμού μιας κοινωνικής συνισταμένης στην παρατήρηση των οικονομικών μεγεθών. Μια συνισταμένη που ενδεχομένως να αποτελέσει το βασικό προεκλογικό του χαρτί αν είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2012. Προς το παρόν όμως ο επικεφαλής του ΔΝΤ κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Έγγραφο του ΔΝΤ κάνει πάντως λόγο για την απειλή νέας οικονομικής κρίσης και επισημαίνει ότι τα μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης δεν αρκούν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου