ΕΛΛΑΔΑ

Εξι εκατ. για τους απολυμένους της Nutriart από την Κομισιόν

εξι-εκατ-για-τους-απολυμένους-της-nutriart-απ-445957

Τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία αρτοποιίας Nutriart κήρυξε πτώχευση. Ο λόγος: Η μείωση στη ζήτηση για προϊόντα εκτός των βασικών ειδών διατροφής, όπως γλυκά, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (41% μείωση το 2010 σε σχέση με το 2013).

Συγκεκριμένα, στην εταιρεία Νutriart ο τζίρος μειώθηκε κατά 74,5% την περίοδο 2010-2012. Η Ελλάδα για να στηρίξει τους απολυμένους της εταιρείας υπέβαλε αίτηση στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής (ΕΤΠ) και μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση στη χώρα μας 6 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό να βοηθηθούν οι 508 πρώην εργαζόμενοι της αρτοποιίας Νutriart για να βρουν νέες θέσεις απασχόλησης και συγχρόνως να υποστηριχθούν και 505 νέοι οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας έκανε αίτηση για ενίσχυση από το ΕΤΠ και μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση χρηματοδότησης στην Ελλάδα, το θέμα έχει διαβιβαστεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά θα συμβάλει σε αυτό πρόγραμμα με 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ΕΤΠ θα χρηματοδοτήσει τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια. Τα μέτρα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ θα βοηθήσουν τους απολυμένους από τη Nutriart, αλλά και τους άλλους 508 ανέργους που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα να βρουν νέες θέσεις εργασίας, παρέχοντάς τους επαγγελματική καθοδήγηση, επαγγελματική κατάρτιση, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για την επιχειρηματικότητα, συνεισφορές για τη δημιουργία επιχειρήσεων και διάφορες αποζημιώσεις.

Ο κ. Λαζλο Αντορ, επίτροπος αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, δήλωσε: «Χαίρομαι για το ότι η Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για στήριξη από το ΕΤΠ, η σημερινή απόφαση θα συμβάλει στην προετοιμασία άνω των 1.000 ατόμων για νέες θέσεις εργασίας και για ευκαιρίες πρώτης απασχόλησης».

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου