ΕΛΛΑΔΑ

Στα 80 εκατ. ευρώ οι οφειλές ΕΟΠΥΥ προς Ιατρικό Αθηνών

στα-80-εκατ-ευρώ-οι-οφειλές-εοπυυ-προς-ια-445349

Oι συνολικές οφειλές του ΕΟΠΠΥ προς το Ιατρικό Αθηνών ανέρχονται σήμερα στα 80 εκατ. ευρώ, ενώ η καταβολή ληξιπρόθεσμων χρεών που εκκρεμούν ήδη από το 2006 πραγματοποιούνται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στη χθεσινή ετήσια τακτική συνέλευση του Ιατρικού Αθηνών ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Αποστολόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των ιδιωτικών μονάδων υγείας. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτίμησε ότι το 2014 θα απολέσει περίπου το 40% του τζίρου εξαιτίας του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών προς τον ΕΟΠΥΥ (clawback και rebate), γεγονός που καθυστερεί την ανάκαμψη των εταιρειών του ομίλου.

Οπως σημείωσε ο κ. Αποστολόπουλος, ο έλεγχος των παραστατικών και των δαπανών που προσκόμισαν στον ΕΟΠΥΥ οι ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι πάροχοι προκάλεσαν την υπέρβαση, ξεκίνησε μόλις στα τέλη Μαΐου. Παρ’ όλα αυτά ο Οργανισμός, προτού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, προχωρά στην παρακράτηση, προκειμένου να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό του.

Από την πλευρά του ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Αποστολόπουλος έθεσε ευθέως θέμα αλλαγής της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία όπως υπογράμμισε δεν δέχτηκε καμία από τις προτάσεις για ανάρτηση των πληρωμών των κλινικών στη Διαύγεια, κατηγοριοποίηση των κλινικών ανάλογα με τον εξοπλισμό και το δυναμικό τους, τον καθορισμό συγκεκριμένου προϋπολογισμού ανά κλινική και τον έλεγχο των δαπανών σε πραγματικό χρόνο, όπως κάνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών προσδίδει μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη των εργασιών του στο εξωτερικό και κυρίως προς τις αγορές της Ρωσίας και της Λιβύης, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για προσέλκυση ξένων ασθενών από το εξωτερικό, που πέρσι κάλυψαν το 11% του τζίρου του. Πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε δύο νέες συμβάσεις για περίθαλψη ασθενών, μία ειδικά για την πόλη της Τρίπολης και μία για τη Λιβύη στο σύνολό της, ενώ συνεργάστηκε και με τον όμιλο Μουζενίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται στη ρωσική τουριστική αγορά.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου