ΕΛΛΑΔΑ

Σταύρος Θεοδωράκης: Γιατί ίδρυσα Το Ποτάμι

σταύρος-θεοδωράκης-γιατί-ίδρυσα-το-πο-442505

Τους λόγους για τους οποίους ίδρυσε το Ποτάμι παρουσίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πρώτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου.

«Ιδρύσαμε το Ποτάμι για να αλλάξουμε την ξύλινη ατζέντα της δημόσιας σφαίρας, για να φέρουμε την μεγάλη αλλαγή, που δεκαετίες εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται, για να διορθώσουμε την πορεία της πατρίδας, να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, την εργασία και την παιδεία, για την οποία όλοι μιλούν, αλλά όλοι ξεχνούν, για να αποδώσουμε Δικαιοσύνη» είπε από το βήμα του συνεδρίου.

«Το Ποτάμι δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες. Αν κάποιοι θέλουν την βοήθεια μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε και θέσεις και αξίες» πρόσθεσ.

«Δεν θέλουμε κενές περιεχομένου διακηρύξεις, θέλουμε ριζοσπαστικές, αποτελεσματικές πολιτικές» τόνισε και υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του κόμματος θα πηγάζουν από αρχές και αξίες και θα συμβάλουν στον διάλογο.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «το ρουσφέτι εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι ο συνεκτικός ιστός-η κόλα-του οπισθοδρομικού, λαϊκιστικού συστήματος» και υπογράμμισε ότι το Ποτάμι «θέλει να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας».

«Ο τσακωμός περί Δεξιάς και Αριστεράς στην Ελλάδα της κρίσης είναι και λίγο εκτός θέματος. Στο κάτω-κάτω η Δημοκρατία στηρίζεται σε μία και μόνη ιδεολογία, τον ανθρωπισμό» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Χαρακτήρισε θύματα τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα «που αναγκάζονται να κάνουν συνεχώς υποχωρήσεις για να κρατήσουν με το ζόρι τις δουλειές τους», τους δημοσίους υπαλλήλους «που πρέπει να παράγουν μέσα σε ένα καθεστώς αναξιοκρατίας», τους μικρομεσαίους «που πνίγονται από την υπερφορολόγηση» και τους τίμιους επιχειρηματίες «που έχουν να ανταγωνιστούν συμφέροντα επιδοτούμενα από το κράτος με πολιτικούς προστάτες».

Τόνισε ότι από τη μία υπάρχει ο «κυβερνητικός λαϊκισμός» και από την άλλη ο «αριστερός λαϊκισμός». Έστρεψε τα πυρά του κατά της «δήθεν» όπως είπε Αριστεράς, κατηγορώντας την ότι «ποτέ δεν έδωσε μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που στοιχίζει στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα».

Μιλώντας για το Ποτάμι είπε: «Φτιάξαμε το κίνημα-Δούρειος Ίππος για να μπουν νέοι άνθρωποι στο απόρθητο αραχνιασμένο κάστρο. Να συναντηθούμε με πολιτικούς που έχουν τολμήσει να διαφοροποιηθούν. Πρόσωπα με γνώση και ικανότητα, που είναι έτοιμα να δώσουν τη μάχη πραγματικών μεταρρυθμίσεων χωρίς φοβίες και επαρχιωτισμούς. Γιατί αυτό που σήμερα προέχει είναι μια ισχυρή πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία».

Τι θέλει το Ποτάμι

  • «Νέο εκλογικό σύστημα, αναλογικότερο, με μικρότερες περιφέρειες για να μην έχουν μέλλον στη πολιτική μόνο όσοι έχουν χρήματα.
  • Τα προνόμια και οι παροχές στο πολιτικό σύστημα πρέπει να επανεξεταστούν από το μηδέν, όπως και τα προνόμια και οι παροχές σε εκδότες και καναλάρχες.
  • Οι θέσεις των υπουργών και των αναπληρωτών τους να γίνουν οι μισές. Σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία- Υγεία –Ασφαλιστικό- Εξαγωγές) να επιλεγούν άνθρωποι οικουμενικής αποδοχής που δεν θα ανασχηματίζονται και δεν θα κάνουν τα χατίρια των κομματικών επιτελείων.
  • Η Ελλάδα από την Ευρώπη ζητάει δίκαιη μεταχείριση. Έχει υποχρεώσεις – το κράτος έχει συνέχεια – αλλά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέτει και την ανάπτυξη και το χρέος. Δίκαιη αντιμετώπιση σημαίνει να πάρει το «αναπτυξιακό μέρισμα» που δικαιούται ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και αυτό θα πρέπει να το διεκδικήσει με κάθε τρόπο.
  • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
  • Σταθερό και δίκαιο, αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα.
  • Να αποδοθεί δικαιοσύνη.
  • Αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλες τις δημόσιες θέσεις.
  • Ισχυρές και πραγματικά ανεξάρτητες Αρχές.
  • Αποκέντρωση έτσι ώστε να αποφασίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες από τους φόρους μέχρι τα σκουπίδια».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου