ΕΛΛΑΔΑ

«Βροχή» τα πρόστιμα σε λαθρεπιβάτες

βροχή-τα-πρόστιμα-σε-λαθρεπιβάτες-441590

Κερδίζει τη μάχη κατά της εισιτηριοδιαφυγής ο ΟΑΣΑ, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών των αστικών συγκοινωνιών, το «κυνηγητό» κατά των τζαμπατζήδων έχει αρχίσει να φέρνει καρπούς.

Η οργάνωση του σώματος ελεγκτών στις ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και οι συστηματικοί έλεγχοι που διεξάγονται στα μέσα σταθερής τροχιάς από τις ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) έχουν αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταλογισθέντων προστίμων.

Στελέχη και των δύο εταιρειών εξακολουθούν να τονίζουν ότι το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό, αλλά στόχος είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των επιβατών, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να επιβιβαστούν στα μέσα, θα πρέπει να ακυρώσουν το εισιτήριό τους. Και όλα αυτά γιατί έχει καθυστερήσει περίπου μία δεκαετία η εγκατάσταση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου, το γνωστό και ως «έξυπνο εισιτήριο», το οποίο εκτιμάται ότι μηδενίζει την εισιτηριοδιαφυγή, διότι ο επιβάτης δεν έχει τη δυνατότητα επιβίβασης ή αποβίβασης χωρίς τη χρήση εισιτηρίου.

Η εισιτηριοδιαφυγή στα μέσα σταθερής τροχιάς ήταν πάντα πιο περιορισμένη απ’ ό,τι στα οδικά μέσα, λόγω του κλειστού χαρακτήρα των σταθμών και των συστηματικότερων ελέγχων, οι οποίοι διευκολύνονται από το περιορισμένο, σε σχέση με το οδικό, δίκτυο των λεωφορείων και τρόλεϊ. Ωστόσο, η αύξηση στα πρόστιμα που καταλογίστηκαν κατά το πρώτο 4μηνο του 2014 είναι εντυπωσιακή. Ενδεικτικά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2014 καταλογίστηκαν 28.484 πρόστιμα, αυξημένα κατά 77,36% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η αξία των προστίμων διαμορφώθηκε στα 2,086 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 74,51% σε σχέση με το πρώτο 4μηνο του 2013.

Οι δύο πρώτοι μήνες βρήκαν τους ελεγκτές των ΟΣΥ να καταλογίζουν σημαντικά περισσότερα πρόστιμα απ’ ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2013, παρά τη δυσκολία που εμφανίζει το μέσο λόγω του διευρυμένου δικτύου και του μεγάλου αριθμού των οχημάτων που το αποτελεί. Αναλυτικά,τον Ιανουάριο του 2014 «κόπηκαν» 9.071 πρόστιμα, αυξημένα κατά 97,97%. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον περυσινό Ιανουάριο, δεν είχε ανασυγκροτηθεί ακόμη το σώμα ελεγκτών, με αποτέλεσμα οι διενεργούμενοι έλεγχοι να είναι σχεδόν μηδενικοί, γεγονός που εξηγεί την τόσο μεγάλη αύξηση τον φετινό Ιανουάριο. Ιδιαίτερα θετική η εικόνα και του Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου καταλογίστηκαν 8.365 πρόστιμα, 56,6% περισσότερα απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο του 2013. Ο Μάρτιος εμφανίζεται σχεδόν στάσιμος, καθώς καταλογίστηκαν 6.589 πρόστιμα, αυξημένα μόλις κατά 0,2%. Η αρνητική εικόνα στην επιβολή των προστίμων που σημειώθηκε τον Απρίλιο αποδίδεται, από στελέχη της εταιρείας, στην περιορισμένη επιβατική κίνηση λόγω του Πάσχα και στις άδειες των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο καταλογίστηκαν 5.200 πρόστιμα, μειωμένα κατά 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Ελεγκτές «μαϊμού»

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη ανησυχία για το πώς μπορεί να επηρεάσει το επιβατικό κοινό και τη στάση του προς τους ελεγκτές το πρόσφατο περιστατικό διαφθοράς που σημειώθηκε με ελεγκτές «μαϊμού». Δύο ελεγκτές των ΟΣΥ συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες όταν διαπιστώθηκε ότι έκοβαν πρόστιμα στους παραβάτες δίνοντάς τους πλαστά παραστατικά. Αποτέλεσμα ήταν να βάλουν στην τσέπη ποσό που αγγίζει τις 90.000 ευρώ.

Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ επιβατών και εργαζομένων των ΟΣΥ, γεγονός το οποίο καθίσταται δύσκολη υπόθεση μετά και την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού νεαρού κατά τη διάρκεια ελέγχου εισιτηρίων τον περασμένο Αύγουστο.

Παράλληλα, η εταιρεία κινείται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της επιβατικής κίνησης, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ελαφρά μείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΟΣΥ, τον Απρίλιο του 2014 «ακυρώθηκαν» 6,324 εκατ. εισιτήρια έναντι 7 εκατ. τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Τον Μάιο «ακυρώθηκαν» 6,450 εκατ. εισιτήρια, έναντι 6,502 εκατ. εισιτηρίων τον Μάιο του 2013.

Ενισχυμένα καταγράφονται τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων των ΣΤΑΣΥ, καθώς το α΄ 4μηνο του 2014 πωλήθηκαν 24,006 εκατ. εισιτήρια, 14,20% περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Παράλληλα πωλήθηκαν 12,291 εκατ. κάρτες, αυξημένες κατά 25,36% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2013.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου