ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα κρούσματα σε Ξάνθη, νησιά και τα φαινόμενα συνωστισμού

κορωνοϊός-ανησυχία-για-τα-κρούσματα-σ-44150

Τα συνεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ξάνθη, αλλά και τα φαινόμενα συνωστισμού που παρακολουθούνται τα τελευταία 24ωρα, έχουν θορυβήσει αρκετά τους επιστήμονες.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις χθες το βράδυ του Νίκου Σύψα στον ΣΚΑΪ, ο οποίος ανέφερε πως περιμένει χειρότερα νούμερα κρουσμάτων του κορωνοϊού τις επόμενες δύο εβδομάδες, κυρίως εξαιτίας των εικόνων στα μπαρ των νησιών και της Αθήνας, αλλά και σε άλλους χώρους όπως οι υπηρεσίες ασύλου στην Κατεχάκη.

«Εκείνο που μας ανησυχεί και το οποίο θα φανεί τις επόμενες μέρες είναι αυτό που γίνεται στα νησιά, στα μπαρ. Αυτά μας ανησυχούν γιατί σε δυο εβδομάδες ενδεχομένως να δούμε ακόμη πιο άσχημα νούμερα από αυτά που βλέπουμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: Εντείνεται η ανησυχία λόγω των τουριστών

Η άφιξη των τουριστών κατά τον κ. Μόσιαλο, αναμένεται επίσης να φέρει κρούσματα αναπόφευκτα, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Σύψας.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός, αναλαμβάνουμε σαν κοινωνία έναν κίνδυνο για λόγους οικονομικούς και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Από εκεί και πέρα το βάρος των ελέγχων πέφτει κυρίως στην περιοχή όπου θα φτάσει ο τουρίστας ώστε να απομονώσουμε γρήγορα το κρούσμα του κορωνοϊού» τόνισε ο λομωξιολόγος. «Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δεν θα μας καλύψουν απολύτως, αυτό είναι απολύτως βέβαιο και είναι σίγουρο ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού» επέμεινε.

Ο κ. Σύψας ωστόσο τόνισε πως δεν πρέπει να επικρατεί πανικός, καθώς η κατάσταση είναι ακόμη υπό έλεγχο, ωστόσο σημείωσε πως τα κρούσματα των τελευταίων ημερών και κυρίως η εξάπλωση του κορωνοϊού σε περιοχές της Ξάνθης «δεν είναι καλή εξέλιξη». Δεν απέκλεισε μάλιστα και το ενδεχόμενο τοπικού lockdown στην περιοχή.

Κλειστά σχολεία για 10 μέρες στην Ξάνθη

Η διασπορά του κορωνοϊού στην Ξάνθη έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς εντοπίστηκε ένα ακόμη κρούσμα στην περιοχή του Εχίνου, που είχε μπει πρόσφατα σε καραντίνα. Ενας 46χρονος καθηγητής βρέθηκε θετικός, ενώ άλλα 29 κρούσματα εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να έχει αποφασιστεί να κλείσουν αρκετά σχολεία στην περιοχή.

Ο εν λόγω καθηγητής των Αγγλικών, διδάσκει σε 4 σχολεία (10ο και 17ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης, 15ο και 20ο δημοτικά σχολεία του Δροσερού) και μετά από το τεστ που έκανε λόγω υψηλού πυρετού, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Τα σχολεία που διδάσκει έκλεισαν ως εκ τούτου για 10 ημέρες, με τον ίδιο να είναι σε κατ’ οίκον καραντίνα, ενώ σε εξέλιξη ήταν μέχρι χθες η ιχνηλάτηση των επαφών που είχε. Σε καραντίνα μπήκαν επίσης 80 συνολικά εκπαιδευτικοί από την περιοχή. Κλειστά παραμένουν και τα σχολεία στους Δήμους Τοπείρου και Ηλιόπετρας για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιου Καραδέρου στο Star, τα κρούσματα είναι διάχυτα τόσο στο βουνό, που είναι πιο αυξημένα, όσο και στον κάμπο. Σημείωσε δε πως δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα σε ατομικό επίπεδο και ότι υπήρξε κάποια συνάθροιση ατόμων.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου