ΕΛΛΑΔΑ

Εχουμε ιδιότυπη στάση πληρωμών

εχουμε-ιδιότυπη-στάση-πληρωμών-436212

Αντιπαράθεση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους είχαν ο Γ. Παπανδρέου με τον Αλ. Τσίπρα, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού την Παρασκευή. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε «αναξιόπιστο» τον πρωθυπουργό, με αφορμή τις δηλώσεις Στρος Καν περί «υπόγειων επαφών» με τον κ. Παπανδρέου και σημείωσε «αυτή η φράση θα σας χαρακτηρίζει». Απαντώντας, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «παραμύθια με στόχο να αποκοιμηθεί ο λαός», για «τσάμπα ρητορική» και για «εύκολες αθλιότητες». «Έχω ξαναζήσει την προσωπική λάσπη, δεν θα κάνω πίσω» υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο Αλ. Τσίπρας, που απηύθυνε ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για αναξιοπιστία, με αφορμή τις δηλώσεις Στρος Καν.

«Ο πρωθυπουργός είναι και προσωπικά αναξιόπιστος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να δημιουργηθεί ένταση στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος παρενέβη, λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός αυτός προκαλεί. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν θα κάνετε λογοκρισία. Πρόκειται για πολιτικότατο χαρακτηρισμό. Ο πρωθυπουργός κορόιδεψε τον ελληνικό λαό. Επιμένω».

«Θέλετε να ζείτε στο δικό σας παραμύθι, παραμύθια για να κοιμίζουν τον ελληνικό λαό» απάντησε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Μπορεί να μιλάτε για μνημόνιο χρεοκοπίας, αλλά έτσι μπαίνει ο μισθός σας και των υπαλλήλων σας. Θέλετε να φύγουμε από το μνημόνιο; Θέλετε να φύγει η τρόικα; Να μας πείτε πως θα πληρώσουμε τους Έλληνες πολίτες τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο. Μην παίζετε με την δοκιμασία αυτής της χώρας, με τα δεινά αυτής της χώρας».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «επαναστάτες χωρίς αιτία» και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «καπηλεία πόνου» και «τσάμπα ρητορική».

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Τα προβλήματα υπερβαίνουν τις ατάκες. Μιλάμε για μια οδυνηρή πραγματικότητα. Ξέρετε εσείς τι σημαίνει ανεργία; Εσείς που μιλάτε για μισθούς, ξέρετε ότι υπάρχουν τρεις και τέσσερις μήνες απλήρωτος κόσμος σε επιχειρήσεις; Ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας, μια ιδιότυπη στάση πληρωμών».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα του επικεφαλής του ΔΝΤ, λέγοντας: «Εγώ είμαι παραμυθάς. Ο κ. Στρος Καν είναι παραμυθάς; Γιατί δεν το λέτε; Εδώ στη Βουλή; Υπόγεια είπε ο κ. Στρος Καν, κι αυτή η φράση θα σας χαρακτηρίζει».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, λέγοντας: «Ξεπουλάτε τη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ, έχει ξεπουληθεί ο ΟΤΕ, ξεπουλάτε μεγάλες εκτάσεις φιλέτα, το Ελληνικό. Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις. Ατζέντηδες έχετε καταντήσει, και μάλιστα κακοί ατζέντηδες».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, επίσης, στους συμβούλους του πρωθυπουργού για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, κατηγορώντας τους για σχέσεις με συμφέροντα. Κατέληξε, δε, λέγοντας: «Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Μην προχωρήσετε, κάντε πίσω».

Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε για το θέμα των επαφών με τον Στρος Καν ότι δεν έχει προκύψει κάτι καινούριο από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ  και πως ο ίδιος είχε αναφέρει, ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου του ’09, ότι έχει επαφές με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας.

«Ήμασταν σε επαφή, είναι γνωστό. Ήταν καθήκον μου να προετοιμαστώ για κάθε ενδεχόμενο. Τι θέλετε; Να κρυβόμουν στο Μαξίμου ή στο Καστρί; Όπως έκανε κάποιος άλλος;» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Δεν το κρύψαμε. Δεν ζητήσαμε να μπούμε στο ΔΝΤ. Δεν ήταν ο στόχος μας. Προσπαθήσαμε να μην μπούμε, αλλά δεν το καταφέραμε. Έκανα δύο φορές το γύρο του κόσμου για να στηθεί ο μηχανισμός διάσωσης. Τώρα όλοι μπορούν να μιλούν εκ του ασφαλούς. Να λένε ότι όλα ήταν προαποφασισμένα. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι όλα έγιναν βάσει σχεδίου, για να κάνουμε τη δουλειά των Αμερικάνων».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε για «εύκολες αθλιότητες» τον κ. Τσίπρα και υπογράμμισε: «Πατριδοκάπηλοι, έλεγαν τα ίδια για τον πατέρα μου. Σαν να ακούω φωνές από τα χειρότερα ακροδεξιά σύνδρομα του παρελθόντος. Την προσωπική λάσπη και αποδόμηση την έχω ξαναζήσει. Δεν θα κάνω πίσω. Θα δώσω μάχη για το δίκιο στη χώρα. Εγώ δεν έχω σημασία, έχει σημασία η μάχη για να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις, έξω από επιτηρήσεις».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.

«Ο κ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις υπόγειες επαφές του με τον κ. Στρος Καν, εξανεμίζει και τα έσχατα υπολείμματα της αξιοπιστίας του.

» Σήμερα, μας είπε ότι προετοιμαζόταν ‘για κάθε ενδεχόμενο’. Πριν ένα μήνα έλεγε ότι το έκανε γιατί έψαχνε λεφτά. Το Δεκέμβριο του 2009 έλεγε ότι ζητούσε μόνο τεχνογνωσία. Τον Ιανουάριο του 2010, δήλωνε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπούμε στο ΔΝΤ.

» Αντί λοιπόν ο πρωθυπουργός να απαντά στα ερωτήματα που θέσαμε, δημιουργεί ακόμη σοβαρότερες υπόνοιες για τις μεθοδεύσεις του: Γιατί κατέφυγε πρώτα στο ΔΝΤ και όχι στην Ε.Ε.; Γιατί όταν μπορούσε -τον Ιανουάριο του 2010- να πάρει από τις αγορές όσα περίπου θα έδινε και το ΔΝΤ, δεν τα πήρε; Γιατί εξακολουθούσε να εμπαίζει το λαό με το ‘λεφτά υπάρχουν’;»

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισημαίνει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ούτε πιέζεται ούτε και ανίκανη είναι στην εφαρμογή των μνημονίων. Σε συμφωνία με την τρόικα και την πλουτοκρατία προχωράνε τα μέτρα και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία και στις υπόλοιπες χώρες που δεν έχουν μνημόνιο. Τα θύματα στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στις άλλες χώρες είναι οι εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «αν προϊστάμενος και πρόεδρος του Σοσιαλιστή Στρος-Καν είναι ο κ. Παπανδρέου, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι είναι ο υφιστάμενος».

Έκκληση στην κυβέρνηση να πει ένα καθαρό «όχι» στην τρόικα έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου