ΕΛΛΑΔΑ

Πυρόπληκτοι: Αιτήσεις για επίδομα ενοικίου ή φιλοξενίας – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

πυρόπληκτοι-αιτήσεις-για-επίδομα-ενο-440400

Με αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr θα χορηγείται το επίδομα ενοικίου ή φιλοξενίας στους πυρόπληκτους. Κοινή υπουργική απόφαση περιγράφει την διαδικασία και τα ποσά.

Η επιδότηση έχει διάρκεια ως και δύο χρόνια και τα ποσά κυμαίνονται από 300€ ως 500 €

Πιο αναλυτικά:

  • 1 άτομο 300 € / μήνα
  • Ζευγάρι 350 € / μήνα
  • 3 άτομα 400 € / μήνα
  • 4 άτομα 450 € / μήνα
  • 5 άτομα 500 € / μήνα

Η αίτηση επιδότησης προσωρινής στέγασης αφορά:

Κύρια κατοικία που έχει χαρακτηριστεί, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση με Δελτίο Επανελέγχου ή Έκθεση Αυτοψίας ή για την οποία έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) . Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει προς διάθεση κενή ή δευτερεύουσα κατοικία στον ίδιο Δήμο που βρίσκεται η πληγείσα κατοικία που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες.

Από την ενιαία ψηφιακή πύλη οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους (που επέχουν και θέση υπεύθυνης δήλωσης) ώστε να λαμβάνουν την πρώτη οικονομική αρωγή (προκαταβολή) έναντι των αποζημιώσεων που θα ακολουθήσουν για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών ακινήτων, τα νοικοκυριά για την οικοσκευή τους, και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Έτσι, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους (που επέχουν και θέση υπεύθυνης δήλωσης) σε ένα ψηφιακό σημείο, ώστε να λαμβάνουν την πρώτη οικονομική αρωγή (προκαταβολή) έναντι των αποζημιώσεων που θα ακολουθήσουν με την ολοκλήρωση του έργου των αρμόδιων εκτιμητικών επιτροπών.

Τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθεί η αίτηση είναι:

  • Οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο ΤΑXISNET
  • Τα στοιχεία για το κτίριο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.α.)
  • Ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού του αιτούντος (ΙΒΑΝ)

Η στήριξη περιλαμβάνει:

  • την πρώτη οικονομική αρωγή έναντι των τελικών αποζημιώσεων που θα λάβουν οι πληγέντες
  • απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ
  • επιδότηση στέγασης

Το ποσό της πρώτης οικονομικής αρωγής προκύπτει αυτόματα, μέσα από την παρούσα διαδικασία, και συμψηφίζεται με το τελικό ποσό της ζημίας που υπολογίζεται στη συνέχεια από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στις περιπτώσεις που:

(α) το ποσό που αιτείται και λαμβάνει ο αιτών με την παρούσα διαδικασία είναι υψηλότερο της ζημιάς που έχει υποστεί από την πυρκαγιά και καλύπτεται από το δημόσιο σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ή
(β) δεν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές ότι ο αιτών έχει υποστεί ζημιά από την πυρκαγιά (άρα δεν αντιστοιχεί ποσό στον αιτούντα) τότε το ποσό που προκύπτει από την παρούσα διαδικασία και υπερβαίνει αυτό που αντιστοιχεί στον αιτούντα, αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου