ΕΛΛΑΔΑ

Θολό τοπίο ακόμη η ρύθμιση για τις μετεγγραφές

θολό-τοπίο-ακόμη-η-ρύθμιση-για-τις-μετε-438619

Στον αέρα βρίσκεται η ρύθμιση για τις μετεγγραφές στα κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες, ακόμη και τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε με τις Συνόδους Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ, χωρίς να προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα ευνοϊκότερα κριτήρια για τις μετεγγραφές, ενώ συνεργάτες του δήλωσαν ότι τα κριτήρια θα ανακοινωθούν σήμερα.

Αντίθετα, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι τροπολογία που ψηφίσθηκε φέτος, λίγο πριν από τον ανασχηματισμό επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, αναφέρει ότι «την τελική απόφαση για το πόσοι και ποιοι θα μετεγγραφούν την έχουν τα τμήματα υποδοχής των πανεπιστημίων και ΤΕΙ». Αρα, είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να βάλουν «μαχαίρι» και στις μετεγγραφές πολυτέκνων και τριτέκνων, και δεν αποκλείεται να το κάνουν καθώς χθες οι πρυτάνεις επανέλαβαν ότι «η ρύθμιση περί μετεγγραφών δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή αξιοπιστία και την ποιότητα των σπουδών. Οι μετεγγραφές σε συνδυασμό με τον αυθαίρετο ορισμό του αριθμού εισακτέων από το υπουργείο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των ΑΕΙ, θέτουν εκτός ελέγχου την ποιότητα των ακαδημαϊκών λειτουργιών».

Ο κ. Λοβέρδος «κάρφωσε» τον προκάτοχό του και στο ζήτημα της Τράπεζας Θεμάτων, που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά φέτος στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου. Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη λύπη του για τη μη πιλοτική εφαρμογή του θεσμού, δημοσιοποιώντας την κόντρα Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – Κ. Αρβανιτόπουλου. Οπως είπε ο υπουργός, ο πρόεδρος του ΙΕΠ είχε εισηγηθεί να μην εφαρμοστεί το μέτρο φέτος διότι δεν είχαν προλάβει να διαμορφώσουν τα θέματα, όμως η εισήγηση δεν έγινε δεκτή επειδή η Βουλή ήταν κλειστή και δεν υπήρχε περιθώριο αλλαγής του νόμου. Από την άλλη, ο κ. Λοβέρδος υποσχέθηκε «διορθωτικά μέτρα» για όσους έμειναν μετεξεταστέοι.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου